ALBUM TAMIL MULA RANCAK KEMBALI

Kini kumpulan rock yang pernah popular dengan lagu ‘Akkamage’ pada zaman 90-an memeriahkan industri seni dengan album baru ‘Puli’.

Mereka merupakan pemuzik yang sangat berpengalaman dan telah memberikan hasil yang terbaik untuk album baharu ’Puli’ sudah menjadi keseronokan bagi kebanyakan rakyat Malaysia.

Mereka yang berminat juga dapat melihat hit lain mereka, ‘Akkamage’ yang mesti dimainkan di majlis perkahwinan India pada tahun 90-an. Jika anda belum pernah mendengar kumpulan Darkkey dan The Keys, sudah tiba masanya untuk pergi ke YouTube dan melihat videonya.

Darkkey and The Keys adalah kumpulan yang terunggul bagi album Tamil di Malaysia. Lagu-lagu mereka dalam bahasa Tamil dan boleh dikatakan mereka adalah kumpulan rock.

Meski begitu, muzik Darkkey dan The Keys telah menembusi jurang perkauman di Malaysia, kerana penyampaian lagu sambil  melakukan gerakan tarian Michael Jackson mengikut rentak lagu memandangkan lagu-lagu rock Tamil mereka sangat popular.

Kini, nampaknya populariti mereka semakin mengheret di Itali. Penyanyi utama mereka, Darkkey Nadaraja, tampil dalam filem hit Rajnikanth, ‘Kabali’ – yang difilemkan di Malaysia.

Darkey Nadaraja yang mempunyai rambut seperti pasta, tetapi bukan itu sebabnya mereka mula menjadi viral di Itali. Seorang YouTuber Itali yang dipanggil ‘Mark The Hammer’ bertindak balas terhadap Darkeys dan The Keys ‘dalam sebuah video yang bertajuk’ Indian Metal is Awesome !!! ‘

Penghasilan video muzik dan audio nampaknya cukup murah, tetapi itu bukan halangan bagi kumpulan ini untuk terus berada di puncak. Lagu mereka ‘Puli’ dimulakan dengan gambar harimau dan penyanyi utama mereka menjerit perkataan ‘puli’ (harimau dalam bahasa Tamil) dengan bernada tinggi ke riff gitar yang kasar.

Mark The Hammer terus mengulas petikan riff gitar lagu itu seperti soundtrack permainan Nintendo Doom. Hasil daripada video Mark the Hammer, orang Itali telah membuat video muzik Darkkey dan The Key’s ‘Puli’  memberi komen dan ada juga peminat meminta untuk membuat persembahan di Itali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here