SOP HARUS DIIKUTI TANPA MENGIRA STATUS DAN KEDUDUKAN- MUHYIDDIN

Tan Sri Muhyiddin Yassin harus mengarahkan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba untuk menarik kembali peraturan kuarantin Covid-19, agar dapat menjanjikan Perdana Menteri itu sendiri bahawa tiada double standart dalam Prosedur Operasi Standard.

Pada bulan Oktober tahun lalu, Muhyiddin dalam sebuah perutusan khas yang disiarkan di televisyen kepada rakyat tentang situasi Covid-19 terbaru di negara itu, berjanji bahawa tidak akan ada praktik piawaian berganda dalam hal kuarantin virus. Maka dia dan menterinya tidak dikecualikan daripada mematuhi SOP yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

“Saya, sebagai Perdana Menteri, tidak dibebaskan dari mematuhi SOP. Ini adalah kali kedua saya menjalani kuarantin rumah sejak wabak itu melanda negara ini.

Muhyiddin berkata, menjalani kuarantin rumah bersama tujuh menteri dan enam timbalan menteri yang menghadiri mesyuarat yang dipengerusikan oleh Muhyiddin, di mana seorang menteri kemudian didapati positif untuk Covid-19.

“Tindakan harus diambil jika melanggar ”kata Muhyiddin kepada mereka yang diarahkan kuarantin rumah.

Dia mengatakan Covid-19 dapat menjangkiti sesiapa sahaja kerana penyakit ini tidak membezakan antara status dan kedudukan, dan bahawa SOP mesti dipatuhi oleh semua orang.

Dalam salah satu siarannya ke negara itu pada Oktober lalu, Muhyiddin mengatakan: “Sekiranya ada yang melanggar undang-undang, kompaun dan hukuman lain akan dikenakan, tanpa mengira pangkat atau kedudukan seseorang. Saya minta maaf sekiranya ‘Abah’ mula menggunakan ‘rotan’. ”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here