KEBANYAKAN PERNIAGAAN AKAN GULUNG TIKAR- RICHARD KOH

George Town, Feb 10-

Banyak perniagaan dijangka melipat gandakan bulan depan kerana operasi mereka dipukul teruk oleh Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) untuk menahan Covid-19, kata Tan Sri Richard Koh.

Koh, yang mengetuai pasukan petugas berkuasa tinggi yang terdiri daripada 111 kapten industri, memberitahu The Vibes bahawa Putrajaya harus mengubah pendekatannya dalam perang melawan koronavirus, sambil menambah bahawa MCO, yang berlaku untuk kali kedua, telah menyebabkan kerosakan yang tidak dapat ditarik balik kepada sektor perkhidmatan, terutamanya pelancongan.

“Saya tidak fikir kita dapat bertahan hingga akhir tahun. Selepas Tahun Baru Cina, atau bulan depan, beberapa perniagaan ahli kami akan runtuh. Ini adalah masalah sama ada ia kekal atau sementara. “

Sementara negara-negara lain mungkin mengalami tren serupa, katanya, perbedaannya adalah mereka memiliki jaringan keselamatan sosial yang terbukti dapat melindungi dari pemberhentian yang meluas.

Apa yang diperlukan ialah campur tangan tepat pada masanya oleh Putrajaya melalui bantuan kewangan strategik dan pengurangan birokrasi, katanya.

Koh dijangka bertemu Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini untuk menyampaikan penemuan dan cadangan pasukan petugas.

Memorandum 13 mata, yang dilihat oleh The Vibes, meminta antara lain:

1.Pengembalian moratorium bank automatik, dengan pengabaian faedah yang timbul dari sekarang hingga 31 Disember – dengan lanjutan tiga bulan sekiranya wabak itu berlanjutan.

2.Pengecualian untuk pelesenan dan caj penilaian untuk semua perniagaan sehingga akhir tahun, dan satu lagi untuk pembayaran berkanun, seperti caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Organisasi Jaminan Sosial, pemotongan cukai pendapatan dan pembayaran pungutan pekerja asing. Penangguhan tersebut diperlukan sehingga akhir tahun.

3.Subsidi kuasa hingga 50% secara keseluruhan, dan untuk subsidi gaji dinaikkan dari RM600 sekarang ke RM1,200, berlabuh pada premis bahawa upah minimum sekarang ditetapkan pada RM1,200, sedangkan upah rata-rata adalah RM2,308 sehingga November lalu.

4.Pinjaman lembut yang akan diberikan, dengan kebutuhan untuk mendapatkan respons yang lebih cepat dari pemodal memandangkan masalah aliran tunai yang mungkin sedang ditanggung oleh perniagaan sekarang.

5.Pusat satu tetingkap atau pusat sehenti bekerjasama dengan Bank Negara Malaysia untuk memproses, meluluskan dan mengeluarkan dana atau bantuan yang sebelumnya diumumkan oleh kerajaan.

6.Danajamin, penjamin kewangan pemerintah, harus disusun untuk membolehkan kenderaan tujuan khusus mengeluarkan dana kepada kumpulan yang memerlukan, seperti perniagaan mikro dan kecil.

7.Dana pelepasan khas berdasarkan perbelanjaan modal syarikat pada tahun 2019 dan tahun lalu, serta pelepasan sewa, di mana tuan tanah diberi insentif cukai dan pengabaian faedah bank.

8.Kelonggaran untuk pembayaran pajak bulanan, berpanjangan untuk diserahkan kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia, dan tidak ada pengenalan pajak baru, kerana berita tersebut akan meredam lingkungan perniagaan dan mendorong pelaburan langsung asing.

Koh mengatakan perniagaan mengalu-alukan penutupan untuk mengatasi Covid-19, tetapi langkah-langkah seperti itu mesti diambil dengan cara yang tidak akhirnya menghukum seluruh masyarakat.

Apabila dilakukan dengan salah, perniagaan akan dipaksa pergi ke bawah tanah, katanya, mempertaruhkan kenaikan urus niaga haram, kerana kebanyakannya perlu menanggung kos overhed mulai dari pinjaman hingga upah.

Dia mencadangkan MCO yang disasarkan di zon merah, seperti yang dilakukan di Thailand dan negara jiran lain.

“Di kawasan seperti itu, ini adalah kunci total. Tidak ada yang masuk atau keluar sehingga rantai transmisi rosak. “

Dia mengatakan bahawa Malaysia tidak dapat melakukan sekatan perjalanan di seluruh negara, kerana ini akan mempengaruhi ekonomi domestik.

“Kami memerlukan penggunaan domestik untuk memacu ekonomi kerana tidak ada orang asing yang masuk kerana setiap negara telah melarang perjalanan ke luar negeri sehingga populasi mereka divaksinasi sepenuhnya.” 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here