MENANAM HARAPAN MENANGANI MASALAH GANGSTERISM DI KALANGAN INDIA MALAYSIA

Petaling Jaya, Feb 11-

Seorang pemimpin MIC mengesyorkan empat inisiatif untuk menangani gangsterism di kalangan masyarakat India. C Sivarraajh, Naib Presiden parti itu, mengusul setelah laporan mengenai masalah sosial yang dihadapi oleh orang India Malaysia.

Sivarraajh memetik laporan itu sebagai mengatakan bahawa 72% anggota geng yang dikenal pasti di Malaysia adalah orang India, dengan sejumlah 28,926 orang India dikenal pasti sebagai anggota geng. Masyarakat India juga mempunyai kadar gangsterism tertinggi di negara ini, menurut laporan oleh Organisasi Sains dan Kesihatan.

Dia mendesak polisi untuk mempertimbangkan untuk menghidupkan kembali tiga pasukan elit yang telah dibubarkan: Pasukan Petugas Khas Mengenai Jenayah Terancang; Kumpulan Narkotik Taktik dan Perisikan Khas dan Pasukan Petugas Khas untuk Anti-jenayah, Perjudian dan Gangsterism.

Pasukan elit ini, katanya, memberi kesan langsung tetapi dibubarkan berikutan desas-desus bahawa mereka bersekongkol dengan samseng, walaupun tuntutan ini ditolak oleh menteri dalam negeri ketika itu, Muhyiddin Yassin.

Sivarraajh mengatakan kebangkitan semula ketiga-tiga pasukan ini,”memberi kekuatan kepada pasukan polis untuk memerangi peningkatan jenayah yang membimbangkan iaitu jenayah terancang, bukan hanya di kalangan masyarakat India tetapi semua komuniti lain”

Dia juga meminta peningkatan pengambilan pegawai India ke Jabatan Siasatan Khas atau D9 yang katanya akan membantu mendapatkan gambaran yang lebih baik dan komprehensif mengenai gangsterism di Komuniti India.

Dia juga menyarankan agar Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard Polisi melakukan penyiasatan terhadap “kebocoran” memungkinkan gangsterism berkembang, seperti yang dibuktikan dengan penangkapan beberapa pegawai polis berpangkat tinggi yang merupakan sebahagian daripada sindiket.

“Sekiranya kita tidak dapat mengawal kebocoran di dalam Jabatan, maka tidak ada gunanya membicarakan masalah jenayah terancang,” katanya.

Dia juga menggesa Kementerian Dalam Negeri dan polis untuk bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan untuk mengenal pasti pelajar yang menunjukkan kecenderungan untuk menjadi sebahagian daripada kumpulan jenayah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here