MENUNTUT HAK ASASI WARGA MYANMAR

Kuala Lumpur, Feb 25 –

Kumpulan hak asasi manusia dan pelarian menuntut agar pemerintah memberi perwakilan kepada Pesuruhjaya Tinggi Negara-Negara Bersatu PBB untuk Pelarian (UNHCR) akses ke data mengenai warga Myanmar yang baru dihantar pulang dan mereka yang masih dalam tahanan.

Dalam sidang media bersama dalam talian semalam, Amnesty International Malaysia (AIM) dan Asylum Access mengatakan ini sangat penting memandangkan Jabatan Imigresen tidak mengendahkan perintah mahkamah pada hari Isnin untuk tidak menghantar lebih daripada 1,000 warga Myanmar.

“Keprihatinan kami kekal dengan nasib 1086 orang yang menuju ke Myanmar, dan 140 orang yang tinggal di Malaysia,” kata pengarah eksekutif AIM Katrina Jorene Maliamauv.

 

“UNHCR memberitahu kami bahawa mereka adalah pencari suaka, dan ada anak-anak yang terpisah dari penjaga mereka. Kami masih dalam kegelapan mengenai siapa mereka, termasuk yang tertinggal di Malaysia. Kita perlu tahu mengapa Jabatan Imigresen menentang perintah mahkamah.

“Penting memahami bahawa pengu

 

siran berbahaya ini belum diteliti dengan betul. Pihak berkuasa mesti menghentikan pengusiran ini sebelum membahayakan lebih banyak nyawa.

 

“Keutamaan mendesak harus diberikan kepada UNHCR, kerana ada bukti dokumentasi tentang pelanggaran hak asasi manusia di Myanmar”

Kenyataan pengarah eksekutif Maliamauv dan Asylum Access, Tham Hui Ying berbeza dengan kenyataan yang dibuat oleh Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud bahawa tidak ada pencari suaka dalam kumpulan yang dihantar pulang pada hari Selasa, dan bahawa para pendatang tanpa izin telah menawarkan diri untuk dihantar pulang .

 

Ketika ditanya sama ada AIM dan Asylum Access akan menyebut Khairul Dzaimee, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin dan pemerintah kerana menghina mahkamah, peguam kumpulan itu, Lim Wei Jiet, mengatakan mereka sedang mempertimbangkan langkah selanjutnya.

Dia mengatakan bahawa Pejab

 

at Peguam Negara cuba menentang sebarang kutipan terhadap ketua pengarah, dan bahawa kedua-dua kumpulan sivil itu tidak mempunyai lokus untuk menyebut pemerintah atau para pegawainya.

 

Pengarah eksekutif Inisiatif Utara-Selatan (NSI) Adrian Pereira memberitahu The Vibes bahawa Malaysia perlu lebih belas kasihan dan jujur ​​ketika menangani penahanan dan pengusiran migran tanpa dokumen.

“Mengusir m

 

igran kembali ke Myanmar walaupun mempunyai perintah mahkamah cukup mengejutkan.

“Ada kelemahan mendasar dalam akses mereka keadilan pada setiap tahap proses ini. Kita tidak boleh terlalu cepat menyimpulkan bahawa para pendatang bersalah kerana tidak berdokumen.

“Ketika pihak berkuasa menangkap mereka, mereka segera diasingkan di fasilitas penahanan dan hampir tidak ada akses ke perkhidmatan undang-undang. Walaupun di mahkamah, sangat mengecewakan apabila melihat hakim tidak meminta siasatan mengenai bagaimana seorang pendatang menjadi tidak berdokumen, tetapi menjatuhkan hukuman ke penjara. Ini adalah tragedi undang-undang.

“Dokumentasi visa adalah masalah pentadbiran. Ia tidak memerlukan hukuman penjara yang keras atau hukuman lain, kerana tidak ada bukti bahawa ini dapat mengurangkan jumlah pendatang tanpa izin di Malaysia.”

Pengarah eksekutif NSI, Adrian Pereira mengatakan bahawa Malaysia mesti lebih belas kasihan ketika menangani penahanan dan pengusiran pendatang tanpa dokumen.

Walaupun mengetahui bahawa pendatang menjadi tidak berdokumen kerana alasan di luar kawalan mereka, katanya, mereka menjalani sidang pengadilan separa berfungsi, tidak diwakili, dan mengalami gangguan komunikasi.

Pengusiran ini tidak memberi pertanda baik untuk kedudukan antarabangsa Malaysia, kerana Wisma Putra berusaha untuk mendapatkan tempat itu di Dewan Hak Asasi Manusia PBB, katanya.

“Malaysia akan terus memiliki nama yang sangat buruk di seluruh dunia, seperti yang kita lihat dalam Laporan Pemerdagangan Orang AS dan yang lain mengenai kerja paksa.”

Dia mengatakan kejadian Selasa bukan sahaja melanggar perintah mahkamah tinggi, tetapi juga undang-undang antarabangsa .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here