5 MAKANAN YANG HARUS DIELAK

1216786444

Manusia  zaman moden mengalami masalah  berat badan dan penyakit  jika dikaitkan dengan zaman dahulu.  Ini kerana gaya hidup yang tidak sihat dan hanya memuaskan keinginan nafsu  sahaja.  Makanan yang kita makan  3 kali sehari memberi impak yang besar kepada badan kita. Antara 6 makanan yang harus dielak dalam diet kita adalah:

  1. Makanan dan minuman bergula   

makanan dan minuaman yang bergula amat berbahaya kepada kesihatan dan boleh mendatangkan kesan buruk jika diambil dalam kuantiti yang berlebihan. Seperti makanan bergula minuman berair dan bersoda tidak betapa mengenyangkan walaupun otak tidak menerima padahnya begitu serius seperti mana makanan pepejal.

  1. Lebihan garam

Makanan asia seperti sup daging, tom yam, laksa, wan tan mee kicap dan makanan diproses seperti yong tau foo mengandungi kandungan garam yang sangat tinggi.

Wah nampaknya kebanyakkan makanan-makanan ini Nampak sedap-sedap belaka. Tetapi kena beringat tinggi kandungan garam dalam makanan ini .

Pengambilan garam yang tinggi membawa risiko tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan kegagalan buah pinggang.

  1. Makanan goreng

Di negara-negara Asia makanan goreng seperti mee goreng, nasi goreng, kuetiu goreng menjadi salah satu makanan asas di kedai mamak dan kebanyakkan restoran.

Walaupun  kentang goreng enak dan mengenyangkan ia sangat tinggi dalam kandungan kalori.

Makanan goreng boleh menaikkan berat badan. Malah makanan goreng yang dipanggang atau digoreng dengan menggunakan airfryer memberi kesan sampingannya seperti  penyakit kanser yang dikenali sebagai acrylamides.

  1. Makanan beasaskan gandum

Makanan yang berasaskan gandum seperti roti putih, bun, roti canai, naan dan sebagainya menguandung indeks glisek (GI) yang tinggi dan boleh meningkatkan kadar gula dalam badan.

Satu kajian melibatkan bahawa 9267 mendapati risiko berat badan jika memakan roti putih secara berterusan sebanyak 40% . harus diingati bahwa semua makanan berasaskan tepung gandum mengandungi gluten.

  1. Pastry, Kek

Pastry, biskut dan kek teramat cantik dan enak dari pandangan tetapi dihasilkan dengan  lemak trans dan gula yang berlebihan. Kesemua makanan-makanan ini cepat lapar lagi kerana kalorinya tinggi tetapi kurang nutrisi.

Oleh itu, untuk mengelakkan makan berlebihan jika anda rasa makan manisan cuma makan sekeping coklat gelap.

  1. Kebanyakkan jus buah-buahan

Harus diingati bahwa jus-jus yang dibeli di kedai bukannya diambil dari buah-buahan sebenar ia diproses dengan air gukla dan pewarna yang berlebihan.

Lagipun jus buah yang kita minum tiada serat dalamnya. Jika anda ingin minum jus-jus buah-buahan pilihan terbaik adalah menghasilkan sendiri dengan sebenar seperti buah strawberi, oren dan sebagainya.  

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here