LANGKAH PENUTUPAN BAZAAR RAMADHAN UNTUK MENGAWAL JANGKITAN

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah mengarahkan sejumlah 22 bazar ramadan di bawah kendalian pihak berkuasa tempatan (PBT) di enam negeri dan satu wilayah persekutuan ditutup berkuatkuasa esok.

Perkara itu dinyatakan dalam surat yang diedarkan kepada PBT berkaitan yang ditandatangani ketua setiausaha KPKT Zainal Abidin Abu Hassan bertarikh hari ini.

Ancaman penyebaran ini adalah hasil analisis pengesanan kontak yang dilaksanakan oleh pihak Kementerian Kesihatan melalui aplikasi MySejahtera.

“Sehubungan itu, kerjasama diperlukan untuk menutup operasi bazar Ramadan berkuat kuasa pada 1 Mei 2021 bagi membendung dan mengawal jangkitan serta peningkata kes Covid-19,” menurut surat itu.

Bazar Ramadan yang diarahkan tutup adalah seperti berikut:

Johor: Belatuk Taman Scientex, Pasir Gudang; Kg Pasir, Jalan Mata Kuching, Johor Bahru; @Mart Kempas, Johor Bahru; Lok Heng, Kota Tinggi.

Kedah: Taman Selasih, Kulim; Baling 2021, Baling; Kupang 2021, Baling.

Pahang: Lurah Semantan, Temerloh; Temerloh Jaya, Temerloh.

Perak: Bazar Nenas Kg Selabak, Teluk Intan.

Pulau Pinang: MPKK Jalan Tenggiri, Seberang Perai; Attakwa Taman Bertam Indah, Seberang Perai; Bazar Ramadhan MBPP/MBSP; Kampung Melayu; Masjid Daerah Barat Daya; Iftar Ramadhan Jalan Berangan Bkt Bntng 2021; Bukit Gedung; Taman Tun Sardon.

Selangor: Pusat Sementara Penjaja/Basar Ramadhan Puncak Jalil, Subang Jaya; Stesen LRT Cempaka, Ampang Jaya.

Kuala Lumpur: Taman Setiawangsa; Jalan Raja Alang.

Sementara itu, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) turut menumumkan penutupan bazar Ramadan Taman Setiawangsa dan Jalan Raja Alang – yang turut tersenarai dalam surat KPKT – tetapi menjelaskan ia hanya untuk dua hari, iaitu Sabtu dan Ahad ini (1 dan 5 Mei).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here