902 KES MELIBATKAN RUMAH TANGGA DILAPORKAN DALAM EMPAT BULAN PERTAMA INI

Empat bulan pertama tahun ini kes jenayah yang melibatkan rumahtangga dilaporkan sebanyak 902  , kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Rina Harun

Sebelum ini mulai Januari hingga Disember tahun 2020 sebanyak 5260 kes jenayah yang melibatkan rumahtangga telah menjalankan kes siasatan, balasan pihak polis kepada Rina.

Menurut Talian Kasih kementerian telah menerima sebanyak 2540 aduan berkenaan dengan masalah kewangan, penindasan kerja, penyelewengan gaji dan sebagainya.

Kata-kata harapan Rina adalah bahawa sewaktu pandemik ini ramai wanita kurang bernasib baik untuk menguruskan rumah tidak kira wanita yang bekerja atau suri rumah tangga menghadapi masalah dari pelbagai sisi. Maka isi rumah menunjukkan perasaan berang ke atas pasangan.

Pada hakikatnya Talian Kasih diperkenalkan sebagai talian khas untuk menyampaikan aduan terutama berkaitan penderaan dan keganasan rumah tangga yang meningkat dalam tempoh PKP, talian itu sebenarnya menjadi lebih penting pada saat rakyat perlu berada di rumah.

“Talian Kasih akan diteruskan dengan tujuan sedia ada untuk menerima aduan isu wanita, keluarga dan masyarakat, khususnya menangani kejadian kecemasan berkaitan kebajikan dan kemasyarakatan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here