CIKGU SELVARANI DIPILIH  CIKGU JUARA DIGITAL 2021

Sungkai, 18 Mei-

Penolong Guru Hal Ehwal Murid, Sekolah Kebangsaan Ladang Sungai  Kruit, Selvarani Uthirakumaran,  telah dinobatkan  Cikgu Juara Digital 2021 Malaysia. Beliau adalah antara  satu-satunya guru India di antara 30 calon yang dipilih.

Penilaian  tersebut dilakukan oleh MDEC, sebuah organisasi yang dikenali  My Digital Maker. Antara 180 orang guru dari semua Sekolah Rendah dan Menengah di Malaysia, termasuk Sabah dan Sarawak, hanya 30 yang dinobatkan.

Cikgu Selvarani dipilih bagi mengajar pelajaran dengan cara terbaik dengan menggunakan teknologi dan menyediakan  bahan pengajaran, perkhidmatan dengan memberikan teknik pengiraan matematik terbaik melalui saluran YouTube miliknya ‘Channel Cikgu Selva’.

Cikgu Selva juga mengambil bahagian dan memenangi pingat perak dalam Pertandingan Penciptaan Video Inovatif Online Antarabangsa yang dianjurkan oleh Universiti Teknologi Mara, Kelantan bersama Perpustakaan Negara. 

 Cikgu Selvarani yang merupakan pakar dalam matematik, mengatakan bahawa dia membuat video inovatif mengenai matematik di bahagian sains sosial dan menambahkan kebanggaan kepada sekolah Tamil dengan mendapat dua sijil penghargaan .

“Saya menghasilkan teknik baharu yang dicipta sendiri disebut ‘Pattern’ merupakan pendekatan baru dalam bidang pengajaran. Sepanjang tempoh persekolahan dan semasa Perintah Kawalan Pergerakan, Guru besar Prakash memberi keyakinan dan kerjasama penuh untuk menggunakan taktiknya di kalangan pelajar supaya mencapai kejayaan di peringkat antarabangsa” kata Cikgu Selva.

Bukan setakat itu sahaja, saya juga memberikan sumbangan dan latihan melalui laman web sosial.

Berikutan itu, Akhbar Makkal Osai, Makkal Osai Facebook Live turut menerbitkan penganugerahan saya dan kejayaan Sekolah Tamil Ladang Sungai Kruit .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here