ERIC CARLE PENGARANG DAN ILUSTRATOR MENINGGAL DUNIA

New York – Eric Carle, pengarang dan ilustrator kanak-kanak  “The Very Hungry Caterpillar” dan karya-karya lain memberikan kenangan bagi berjuta-juta kanak-kanak seluruh dunia telah meninggal dunia pada usia 91 tahun.

Keluarga Carle mengatakan bahawa dia tinggal  di studionya di Northampton, Massachusetts, dengan ahli keluarga di sisinya. Setelah anaknya Rolf mengesahkan kematiannya pada Ahad diumumkan kepada media oleh penerbit buku Penguin Young Readers.

Carle seorang yang memberi inspirasi kepada kanak-kanak berimaginasi watak dalam buku cerita dan melakukan hal yang sama  seperti di babak cerita .”

Melalui buku seperti “Brown Bear, Brown Bear, What You See?” “Do you want to be my friend? dan “From Head to Toe,” Carle memperkenalkan tema universal dengan kata-kata sederhana dengan gambaran warna terang.

“Dalam buku-buku saya, saya cuba menyuntik mesej positif. Saya percaya bahawa kanak-kanak secara semula jadi kreatif dan bersemangat untuk belajar. Saya ingin menunjukkan kepada mereka bahawa pembelajaran sungguh menarik dan menyeronokkan” katanya dalam satu temubual pada tahun 1995.

“The Hungry Caterpillar,” yang diterbitkan pada tahun 1969, disambut oleh ibu bapa dan menggembirakan anak-anak dengan kisahnya tentang metamorfosis ulat hijau dan merah kepada rama-rama yang berwarna-warni.

Buku berkenaan sepatutnya harus diterbit dengan nama “A Week with Willi the Worm” yang makan 26 jenis makanan yang berlainan,. Tetapi diubah kepada “ The very hungry caterpillar” atas nasihat editornya. Ini telah terjual sekitar 40 juta salinan dan telah diterjemahkan ke dalam 60 bahasa.

“Saya ingat bahawa sebagai seorang kanak-kanak, saya selalu merasa tidak akan pernah dewasa dan menjadi besar, pandai bercakap dan cerdas,” kata Carle kepada The New York Times pada tahun 1994. “Caterpillar ‘adalah sebuah buku harapan: anda juga dapat bertumbuh  dan sehingga boleh terbang dengan sayap yang berwarna-warni “

Carle menulis dan melukis lebih daripada 75 buku. Salah satu buku terakhirnya adalah “The Nonsense Show” tahun 2015, yang bertemakan perarakan ikan terbang, tikus,kucing dan haiwan sarkas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here