ADAKAH PETISYEN UNTUK MENUMBANG AZMIN ALI BERJAYA ?

Azmin Ali akan tumbang dibedil kerana memberi persetujuan beroperasi bagi 128, 150 Syarikat dan 1.57 Juta pekerja .

Lebih daripada 70,000 orang pada hari Khamis menandatangani petisyen dalam talian yang meminta pengunduran Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia, Azmin Ali kerana kemarahan membangkitkan sebilangan besar perniagaan yang diberi izin untuk beroperasi pada tempoh  Perintah Kawalan Pergerakan penuh atau ‘Total Lockdown’

**Pengkritik mengatakan pengabaian, beberapa pekhidmatan kurang penting yang tidak di antaranya diserahkan kepada perniagaan yang tidak penting, akan menjejaskan kesan penutupan 1 Jun hingga 14 Jun sama seperti sistem penjagaan kesihatan yang mencapai tahap pemecahan.

Perintah Kwalan Separa sebelumnya gagal membendung lonjakan kes yang telah membawa rekod berulang-ulang dalam kes dan kematian setiap hari baru-baru ini.

Malaysia dalam keadaan tempias dalam dalam menangani situasi lonjakan kes Covid-19.

Azmin yang memegang jawatan kedua dalam pemerintahan Perdana Menteri Tan Sri  Muhyiddin Yassin, mengeluarkan kenyataan yang menjelaskan bahawa kementeriannya bukan satu-satunya jabatan kerajaan yang bertanggungjawab untuk memeriksa dan meluluskan permohonan.

Sebaliknya, katanya, 15 kementerian terlibat dalam proses kelulusan sebagai sebahagian daripada Covid-19 Intelligence and Management System (CIMS) negara.

“Kementerian Perdagangan dan Industri bukan satu-satunya pembuat keputusan tentang apakah sektor perniagaan dianggap sebagai perkhidmatan penting atau tidak,” kata Azmin.

Sehingga Khamis pagi, 128,150 dari 586,308 syarikat yang memohon kebenaran untuk beroperasi semasa penutupan telah mendapat kelulusan untuk melakukannya, katanya. Syarikat yang diluluskan mempunyai jumlah pekerja 1.57 juta.

Sebahagian daripada kontroversi ada kaitannya dengan apakah kriteria yang diketengahkan untuk meluluskan permohonan.

Kerajaan pada hari Ahad mengatakan demikian, tetapi sebaliknya pada hari Isnin, sebaliknya mengatakan bahawa kelulusan harus melalui CIMS yang ditadbir oleh kementerian Azmin.

Portal berita tempatan Malaysiakini melaporkan bahawa perniagaan fotografi dan syarikat perabot kulit adalah antara perniagaan yang telah diberi kebenaran untuk beroperasi selama dua minggu. Kerajaan  sebelumnya mengatakan apa yang disebut “lockdown penuh” akan menutup kebanyakan perniagaan kecuali yang dianggap penting.

Dalam talian, kekecewaan ditambah dengan komen terselubung oleh Menteri Keselamatan Ismail Sabri Yakoob. Sabri  merupakan orang yang penting dalam kementerian dalam masalah ‘penutupan’, menulis di media sosial pada hari Rabu: “Saya menutup pintu depan, tetapi …”

Beberapa pengulas berspekulasi bahawa dia melepaskan kekecewaannya mengenai pengabaian yang diberikan oleh Azmin, tetapi bertanya mengenai perkara itu pada hari Khamis, menteri itu mengatakan tidak ada makna kiasan untuk kata-katanya.

Azmin juga berusaha menyingkirkan persepsi bahawa berbaik budi itu menyebabkan serangan dalaman kerajaan, bahawa Ismail adalah salah satu “anggota penting kabinet” yang ditugaskan untuk menangani wabak Covid-19.

Petisyen awam terhadapnya, yang dimulakan oleh sebuah akaun bernama Kerajaan Gagal telah memperoleh 70000 tandatangan di laman web change.org pada hari Khamis malam.

Petisyen itu ditujukan kepada Azmin dan Muhyiddin dan dibaca: “Untuk satu alasan: gagal berfungsi seperti yang diharapkan sebagai Menteri Kanan”.

Sebilangan besar pemohon memberikan komen yang tidak menyenangkan bagi Azmin, yang bertugas sebagai ,Menteri Kanan Ekonomi dan Kewangan di atas portfolio perdagangan dan perindustrian.

“Penutupan penuh tetapi  berjuta-juta orang kembali bekerja. PM mengumumkan PKP penuh tidak ada makna dan membazirkan usaha semua orang, termasuk barisan depan, ”tulis seorang pengulas.

Walaupun terdapat beberapa siri penutupan separa di peringkat negeri dan penutupan yang lebih luas, pihak berkuasa telah berjuang untuk mengendalikan gelombang ketiga wabak yang merebak kembali semakin hari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here