ISU PERTUKARAN NAMA DATARAN CHETTI KLANG

Isu pertukaran nama Dataran Klang Chetti, sering diperkatakan bukan sahaja di kawasan Klang tetapi juga di kalangan masyarakat India, keputusan masih dalam perundingan. 

Yang Dipertua Ahli Majlis Perbandaran Klang, Dr.Ahmad Fadzli Tajuddin memberi penjelasan berkenaan pertukaran nama dataran itu kepada tujuh orang wakil ahli Majlis India, semalam.  

Wakil-wakil India membantah pertukaran nama Dataran berkenaan yang selama ini digelar   ‘Dataran Cheeti’ . Dr. Ahmad Fadzli  pada mesyuarat bulanan dengan ahli Majlis Perbandaran mengenai perkara itu bulan lalu. 

Kami tidak boleh menggadaikan sejarah dan nama ‘Dataran Chetti’ yang mendukung  warisan dan perlambangan India yang berusia seabad. Ramai yang tahu bahawa masalah ini telah lama dalam perundingan. Ketujuh-tujuh wakil India yang merupakan ahli Majlis Perbandaran, sebulat suara menyatakan penentangan mereka terhadap pertukaran nama tersebut.

Menunjukkan bahawa Persatuan Pengguna Klang juga telah mengajukan petisyen kepada Ahli Perbandaran Klang mengenai masalah pertukaran nama Dataran Chetti.

Masih segar dalam ingatan insiden penukaran nama bagi Dataran Kelana di Tengku Kelana telah melibatkan ramai ahli politik, gerakan India, Persatuan Perdagangan India, Ahli perbandaran serta sukarelawan untuk dalam usaha mengekalkan namanya tiga tahun sebelum.

Sementara itu, Ahli Parlimen Klang, Charles Sandiago, , Dr Gunaraj George, Ahli Dewan Negeri Selangor, YB Tony Leong,ADUN Pandamaran dan ahli  Parlimen Port Klang ,YB Azmizam Zaman Huri, yang bertemu dengan Ahli Perbandaran Ahmad Fadzli Ahmad Tajuddin untuk membincangkan isu tersebut.

Terdapat banyak unsur sejarah orang India di kawasan Klang dan mereka telah mengemukakan permintaan agar semuanya dibina agar melambang serta memelihara warisan tradisi.

Mereka juga menunjukkan bahawa papan nama itu ditutupi dengan plastik. Setelah mendengar tuntutan mereka, Dr. Ahmad Fadzli meyakinkan bahawa masalah itu akan segera diselesaikan.

Sebaris dengan Ahli parlimen dan ADUN yang berganding bahu dalam  usaha ini Ketua MIC, Tan Sri Vikneswaran turut membangkitkan isu ini. Beliau memuji EXCO Kerajaan Negeri Selangor, Ghanapthy Rao kerana mengutarakan isu ini kepada Menteri Besar Selangor. Di samping itu, sebagai ketua kaum India beliau bangga dengan tindakan rakyat India dalam bersatupadu untuk memperjuangkan dan memartabatkan hak orang India.

Mereka juga menyatakan minat untuk mengadakan perbincangan dengan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amiruddin Shari mengenai isu tersebut, dengan menyatakan bahawa banyak tempat di bandar Klang adalah warisan orang India dan usaha telah dilakukan untuk mendokumentasikan semuanya dengan sokongan Ahli Perbandaran Klang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here