TURKI INTOC 2021 -SJKT KANGAR MEMENANGI DUA PINGAT EMAS, SATU PINGAT PERAK

Kulim, Jun 8-

Murid-murid Sekolah Rendah Jenis kebangsaan Tamil  Kangar memenangi dua pingat emas dan satu pingat perak dalam pertandingan Inovasi Sains Antarabangsa yang dianjurkan oleh Turki INTOC 2021.

Pertandingan peringkat antarabangsa secara online berlangsung dari 29-Mei hingga 5 Jun ini.

Dalam pertandingan Inovasi Sains Antarabangsa Turki INTOC 2021, 180 pasukan dari 21 negara mengambil bahagian dalam pusingan terakhir.   

Penglibatan murid-murid dalam pertandingan Inovasi Sains di peringkat antarabangsa memberikan peluang untuk mengharungi nama sekolah dan guru yang dibimbing.   

Murid-murid sekolah Tamil mampu mencatatkan rekod global bukan setakat mengambil bahagian dan tetapi juga memenangi pingat emas di peringkat antarabangsa.

Pertandingan Inovasi Sains Antarabangsa  yang dianjurkan oleh negara Turki dihakimi oleh panel-panel hakim antarabangsa. Pada 5 Jun yang lalu, pada pukul 6.45 petang (waktu tempatan 1.45 tengahari) keputusan bagi pusingan terakhir telah diumumkan.

Reshvana Das Mariadas, Silvina N Francis, Savina Marshall Mariadas, Darshanam Kamalhassan memenangi pingat emas. Manakala Kishanthini Kamalhassan, Jayshrinee Kaliappan Yoganageshini Muthalagan, Kuberan Saravanan memenangi pingat perak dalam Pertandingan Inovasi Sains Antarabangsa.

Kerjasama dan usaha gigih guru-guru SJKT Kangar menjadi tunjang kejayaan cemerlang ini, kata Guru besar Uthayakumar Krishnan. Guru besar sekolah, guru-guru dan Lembaga pendidikan, Jabatan Pendidikan Daerah turut mengucapkan tahniah kepada murid-murid dan bekas guru besar Puan Dalaiya, Puan Sasikala, Puan Angalamal, Puan Parimala yang bertungkus lumus membimbing murid-murid supaya mencapai kejayaan.

Pihak sekolah turut menzahirkan kesyukuran kepada  Malaysian Innovation Invention and Creativity Association(MIICA)  kerana dapat menimpa pelbagai penghargaan dengan peluang sebegini. Selain daripada itu, alumni SJKT Kangar, Persatuan Ibu bapa dan Guru, Kelab Bell Belia Tamil Perlis, kuil Sri Maha Mariamman Arau memainkan peranan utama bagi membuat persiapan dalam penyertaan murid-murid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here