HARGA RUMAH PEKERJA LADANG KIRBY DIKURANGKAN KEPADA RM 36 RIBU

Nilai, 8 Jun-

  Arulkumar Jambunathan, ahli Exco Kerajaan Negeri Sembilan, mengatakan bahawa kos perumahan bagi pekerja ladang telah dikurangkan dari RM 45,000 menjadi RM 36,000 untuk rumah yang akan dibina di bawah Skim Perumahan Pekerja Perladangan Kirby.

Hak pekerja ladang menetap lama di ladang Kirby memperjuangkan bahawa mereka berhak memiliki rumah Projek perumahan pekerja ladang yang baru-baru dibangunkan, kata ketua Sumber Manusia, Perladangan dan Hal Ehwal Bukan Islam itu.

  Sementara kerajaan Pakatan Harapan di Negeri Sembilan tampil untuk melaksanakan projek itu, Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun meluluskannya dengan persetujuan mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan menandatangani perjanjian dengan Menteri Pembangunan Korporat dan Perumahan Menteri Besar di bawah pimpinannya .

  Daripada 100 buah rumah bersaiz sederhana, 36 rumah diperuntukkan untuk pekerja ladang, sementara harga sebuah rumah ditetapkan pada RM 80,000

  Sementara itu, berikutan permintaan peladang untuk menurunkan harga rumah, keputusan diambil oleh Menteri Besar untuk menurunkan harga kepada RM 45,000 dan kini dikurangkan lagi kepada RM 36,000.

  J Arul kumar turut baki kossebanyak RM 44,000 berjanji  menanggung oleh Kerajaan Negeri sementara Menteri Besar Korporat menghantar notis kepada 13 buah isi rumah  peladang untuk mengosongkan rumah mereka.

  Sebelum ini Rumah PPRD Lobak telah disediakan untuk menempatan sementara keluarga peladang yang sudah terlibat di dalam isu berkenaan. Dia juga mengimbas pekerja ladang yang pernah  memprotes keengganan untuk berpindah ke  rumah tersebut.

  Arulkumar, ADUN Nilai, mengatakan bahawa Kerajaan negeri telah tampil untuk menyediakan 13 buah rumah selama 24 bulan dengan kadar bulanan RM 500 serumah berikutan permintaan peladang untuk mencari rumah sewa mereka sendiri kerana kekurangan perumahan kerajaan di kawasan Labu.

 J Arul Kumar yakin bahawa isu projek perumahan ladang Kirby akan selesai pada tahun 2023.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here