PDPR: PRESTASI PELAJAR DAN KEYAKINAN TELAH DIPERKUKUHKAN

Proses pembelajaran dan pengajaran di rumah (PDPR) belum diterima dengan baik oleh ibu bapa. Sebab utama adalah kurangnya kejelasan dan pemahaman mengenai sistem pendidikan.

Ibu bapa harus memahami bahawa Kementerian Pendidikan Malaysia telah memperkenalkan Program Homeschooling dengan objektif utama untuk memastikan bahawa anak-anak mendapat pendidikan yang lengkap dan adil dalam persekitaran di mana anak-anak tidak dapat menerima pendidikan formal di sekolah.

Pengorbanan yang dilakukan oleh guru dalam tempoh pengajaran ini tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Guru telah melaksanakan sejumlah inovasi untuk memastikan bahawa terdapat amalan pengajaran pendidikan yang dapat diterima oleh pelajar dalam sistem baru.

Pada masa yang sama, sistem pendidikan dalaman ini telah mengajar para pelajar untuk menjadi aktif dan matang tanpa sentiasa bergantung pada guru.

Sistem pendidikan di rumah telah berjaya sebagai platform yang bertanggungjawab, berdisiplin, berkeyakinan diri dan membina pelajar.

Selain itu, telah terbukti bahawa pengetahuan akademik para pelajar telah meningkat berlipat kali ganda.

Tan Sri Alimuddin Mohd Dom

Ketua Pengarah Pelajaran

Tokoh Pendidikan Negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here