Meninggal dalam lokap: Mahkamah perintah pemerintah, polis membayar ganti rugi lebih daripada RM280,000

Mahkamah Tinggi memerintahkan kerajaan dan polis membayar ganti rugi RM281,300 kepada keluarga suspek dadah, Benedict Thanilas yang meninggal dunia dalam tahanan empat tahun lalu. Pesuruhjaya Kehakiman Quay Chew Soon membuat keputusan itu dalam saman sivil keluarga terhadap kerajaan secara dalam talian hari ini.

Sebanyak RM5,500 lagi diberikan sebagai kos pengeluaran surat kuasa mentadbir harta pusaka. Keluarga itu diwakili oleh peguam M Visvanathan dan V Sanjay Nathan. NGO itu berkata, mahkamah tidak menganugerahkan sebarang ganti rugi akibat pelanggaran tugas anggota polis dalam kes itu. Pihak peguam memaklumkan mereka akan mendapatkan arahan seterusnya daripada pihak keluarga sama ada rayuan akan dibuat atau tidak berkenaan isu ini,” kata EDICT

EDICT menyambut baik keputusan Mahkamah Tinggi hari ini. Kes-kes seperti ini menjadi satu pengajaran dan teladan yang berguna kepada anggota penguat kuasa dalam mengendalikan tahanan mengikut lunas undang-undang, katanya. Tahun lalu, Mahkamah Koroner memutuskan bahawa kematian Benedict Thanilas ketika berada dalam tahanan polis pada 2017 boleh dielakkan jika beliau diberikan rawatan perubatan yang diperlukan.

Benedict, 43, yang ditahan kerana disyaki mengedar dadah di bawah Akta Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan Khas) 1985 ditemui tidak sedarkan diri di lokap polis Jinjang pada 10 Julai 2017. Dia dibawa ke Hospital Kuala Lumpur, tetapi disahkan meninggal dunia. Hakim Mahkamah Sesyen Mahyon Talib, yang bertindak sebagai koroner berkata, pengabaian oleh pegawai menyebabkan kematian Benedict dan menambah bahawa mereka seharusnya meneliti keperluan perubatan tahanan di bawah jagaan mereka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here