Zoo Negara ambil langkah untuk melindungi lebih daripada 300 spesies haiwan

KUALA LUMPUR: Pihak berkuasa Zoo Negara telah mengambil langkah untuk lindungi lebih daripada 300 spesies haiwan tidak berkontrak Covid-19.

Pengarah veterinarnya Dr Mat Naim Ramli berkata pergerakan penjaga zoo ke kandang  telah dikurangkan kepada empat jam sehari.

“Memandangkan dua atau tiga kes jangkitan manusia ke haiwan melaporkan, langkah berjaga-jaga telah diambil, terutama bagi mereka yang sentiasa terdedah kepada haiwan atau bekerja di kebun binatang,” katanya.

Pada hari Isnin, media antarabangsa melaporkan bahawa harimau Malaya di Bronx Zoo New York diuji positif untuk Covid-19 selepas didedahkan kepada seorang kakitangan yang Covid-19-positif walaupun pekerja itu tidak menunjukkan tanda-tanda ketika merawat binatang itu.

Menteri beri amaran Harimau Malaya mungkin pupus 5 hingga 10 tahun ...

Secara umumnya, Mat Naim berkata terdapat kemungkinan bahawa Covid-19 boleh menyebar dari manusia ke haiwan jika pesakit itu mempunyai hubungan rapat dengan haiwan itu.

Walau bagaimanapun, beliau berkata setakat ini tidak ada bukti jelas bahawa jangkitan haiwan boleh merebak ke manusia atau haiwan lain.

Beliau berkata haiwan yang dijangkiti Covid-19 mungkin tidak menunjukkan apa-apa gejala atau hanya mengalami jangkitan ringan.

Mat Naim menggesa orang ramai yang menyimpan haiwan kesayangan di rumah, terutamanya kucing dan anjing, bukan untuk panik dan tergesa-gesa haiwan kesayangan mereka ke klinik veterinar untuk pemeriksaan kesihatan.

“Tidak ada kit ujian Covid-19 untuk haiwan di klinik veterinar jadi tidak ada gunanya di sana walaupun anjing atau kucing anda didapati mempunyai gejala batuk dan selesema.

“Adalah penting untuk menjaga kebersihan peribadi anda dan mencuci tangan anda sebelum dan selepas mengendalikan haiwan kesayangan anda.

“Mereka yang diuji positif untuk Covid-19 perlu menjauhkan diri daripada orang lain, termasuk haiwan kesayangan mereka,” katanya.

– Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here