Kerajaan Negri memutuskan untuk tidak bersantap, aktiviti sukan buat masa ini

SEREMBAN: Pemerintah Negeri Sembilan memutuskan untuk tidak membenarkan kedai makanan dan minuman dibuka untuk makan malam buat masa ini, kata Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun.

Kerajaan negeri juga memutuskan untuk tidak membiarkan aktiviti sukan atau sosial disambung lagi, kerana jumlah kes aktif di sini masih tinggi.

Aminuddin berkata, walaupun negeri itu bersetuju dengan Kerajaan Persekutuan untuk membuka sektor ekonomi tertentu mulai Isnin (4 Mei), ia memutuskan bahawa beberapa sektor harus ditutup setelah mendapat maklum balas orang ramai.

“Beberapa pengusaha restoran juga telah menyuarakan kebimbangan mereka untuk membenarkan makan malam buat masa ini. Oleh itu, kita akan meneruskan pengaturan sebelumnya yang hanya membenarkan pengambilan jalan raya, dan ini termasuk trak makanan, ”katanya kepada wartawan selepas melakukan lawatan ke pasar basah di sini pada hari Ahad (3 Mei).

Pada hari Jumaat (1 Mei), Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa kedai makan akan diizinkan makan pelanggan dari 4 Mei, dengan syarat mereka mematuhi syarat yang ditetapkan oleh pihak berkuasa di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO).

Dalam ucapan Hari Pekerja, dia mengatakan pengendali mesti melakukan pengimbasan suhu badan, memastikan jadual berada sekurang-kurangnya 2m dan mendaftarkan butiran hubungan pelanggan untuk membolehkan pengesanan sekiranya terdapat kes positif Covid-19 yang melibatkan pelanggan.

Terdapat juga jarak sosial di kaunter pembayaran, juga pembersih tangan dan pembasmi kuman meja.

Keputusan itu dibuat setelah berunding dengan Kementerian Kesihatan dan setelah berbincang panjang dalam mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi, Majlis Keselamatan Negara dan Kabinet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here