COVID-19: Perhimpunan, aktiviti belia, acara sukan ditangguh

KUALA LUMPUR: Semua perhimpunan, aktiviti belia dan acara sukan yang dianjurkan atau diluluskan oleh Kementerian Belia dan Sukan (KBS) mahupun agensi di bawah seliaannya ditangguhkan atau dibatalkan mengikut kesesuaian sehingga 30 April ini.

Ia selaras dengan keputusan dan saranan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam Perutusan Khas dan juga keputusan Mesyuarat Khas Jemaah Menteri Mengenai COVID-19, semalam.

Dalam satu kenyataan hari ini, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, berkata keputusan itu akan diteliti semula sekiranya situasi COVID-19 bertambah baik.

Keputusan dan peringatan pematuhan ini diambil atas sebab keutamaan untuk menjaga keselamatan dan kesihatan khususnya belia dan atlet negara yang terlibat di pelbagai peringkat bagi mencegah kemungkinan jangkitan COVID-19 yang semakin menular,” katanya.

Menurut Reezal Merican, kementeriannya mengambil maklum mengenai langkah proaktif yang diambil oleh beberapa badan sukan dan belia yang telah menangguhkan serta membatalkan program masing-masing.

“Begitu juga inisiatif larangan penonton di lokasi kejohanan masing-masing mengikut kesesuaian setelah mengambil kira nasihat pihak berkuasa, khususnya Kementerian Kesihatan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here