Covid-19: Sanitasi berterusan di pusat penjaja, tempat ibadat di S’wak

KUCHING: Latihan sanitasi untuk membasmi virus dari tempat awam diteruskan di pusat penjaja, pasar dan tempat ibadat di sini pada hari Isnin (6 April) sebagai sebahagian daripada usaha untuk melawan wabak Covid-19.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Khirudin Drahman berkata kakitangan dari stesen bomba Petra Jaya dan Tabuan Jaya masing-masing menjalankan kerja-kerja dekontaminasi di tempat-tempat di bawah Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) dan Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS).

Di antara tempat-tempat yang akan dibersihkan adalah pusat penjaja Hui Sing, kuil Tua Pek Kong di Jalan Tunku Abdul Rahman dan dua buah lagi candi Cina di Ewe Hai Street dan Carpenter Street.

“Semalam (Ahad), kami juga membersihkan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching dan hotel yang ditetapkan sebagai pusat kuarantin, jadi kami perlu membahagikan anggota kami dengan sewajarnya untuk meliputi semua kawasan yang dikenal pasti oleh jawatankuasa pengurusan bencana negeri dan Kementerian Kesihatan,” kata Khirudin ketika memeriksa latihan di kuil Tua Pek Kong pada hari Isnin.

Beliau berkata latihan itu juga dilakukan di tempat ibadah tanpa mengira agama, dengan kerjasama pihak berkuasa tempatan masing-masing.

Ops to clean up Covid-19 hotspots | The Star Online

“Objektifnya adalah untuk memastikan bahawa ruang awam tidak menjadi tempat untuk wabak itu tersebar,” katanya.

Presiden Persatuan Cina Kuching, Samarahan dan Serian, Datuk Richard Wee mengucapkan terima kasih kepada DBKU dan kakitangan Bomba dan Penyelamat untuk membasmi kuil-kuil Cina.

“Sebelum ini, mereka membuat persembahan di masjid, premis gereja dan kuil Sikh, ini menunjukkan keunikan budaya berbilang agama dan multiracial Sarawak,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here