Noor Hisham: Tiada petunjuk Covid-19 boleh sebar melalui makanan

PUTRAJAYA: Tidak ada petunjuk bahawa Covid-19 boleh disebarkan melalui makanan, kata Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Ketua Pengarah Kesihatan berkata demikian apabila ditanya mengenai kebimbangan orang ramai mengenai keselamatan mereka selepas seorang pekerja di sebuah restoran makanan positif virus itu.

“Kami tidak pernah mendengar virus menyebarkan melalui makanan, tetapi yang paling penting jika salah seorang pekerja diuji positif, kami perlu memaparkan hubungan rapat di restoran,” katanya dalam sidang akhbar hariannya pada Ahad (April 5).

Terdahulu, dilaporkan bahawa perkhidmatan pengambilan makanan di kedai Ikea di Tebrau, Johor telah ditutup sementara sehingga notis selanjutnya selepas salah seorang daripada pekerjanya diuji positif untuk Covid-19.

Ikea Tebrau, dalam satu kenyataan di laman webnya, berkata ia dimaklumkan tentang diagnosis pada 1 April dan telah bekerjasama rapat dengan pegawai kesihatan awam.

Ia berkata ia akan melakukan pembersihan dan sanitasi yang menyeluruh bagi kawasan dan kemudahan bersama mengikut garis panduan dari Kementerian Kesihatan.

Ikea Tebrau berkata semua tindakan yang diperlukan juga akan diambil untuk memastikan keselamatan para pelanggan dan rakan sekerja sebagai keutamaan mereka.

Kami mendesak semua orang untuk mengambil langkah berjaga-jaga mereka sendiri untuk dilindungi daripada Covid-19,” katanya, sambil menambah bahawa perkhidmatan itu akan disambung semula setelah mereka mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here