Pegawai JPJ Pulau Pinang daftar untuk bantu menjahit PPE

PETALING JAYA: Seorang pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Pulau Pinang telah menggunakan kemahiran menyesuaikan diri dengan menjahit kira-kira 100 keping peralatan perlindungan peribadi (PPE) untuk pasukan hadapan yang bertarung dengan Covid-19.

Shaiful Nizam Abd Bakar, 40, yang merupakan seorang penolong pegawai penguat kuasa dari unit khidmat komuniti JPJ di Pulau Pinang, berkata rakannya telah menghampiri beliau untuk mendapatkan bantuan selepas menerima bahan dari organisasi bukan kerajaan.

Rakannya telah meminta beliau untuk membantu menarik corak dan memotong bahan.

“Kawan saya mencatatkan di Facebook mencari sesiapa yang berminat untuk menjahit saman secara sukarela tetapi dia mendapati sukar kerana banyak tukang jahit kini sibuk menyelesaikan pesanan untuk Hari Raya.

Prisoners In Kuantan Are Contributing Back To Society By Sewing ...

“Jadi saya memutuskan untuk membantu kawan saya dalam menjahit pakaian juga. Saya juga menyiarkannya di Facebook saya dan beberapa tukang jahit datang ke hadapan untuk membantu kami, “katanya semalam.

Beliau berkata terdapat 10 tukang jahit yang telah membuat kira-kira 1,000 helai yang akan diedarkan kepada frontliners yang bekerja di hospital-hospital di Pulau Pinang.

Shaiful Nizam, yang mempunyai pengalaman selama tujuh tahun menyesuaikan diri, berkata ia mengambil masa dua hari untuk menjahit 100 sut.

Beliau berkata beliau dan kawan-kawannya akan terus menjahit pakaian PPE selagi bahan-bahan disediakan untuk mereka.

“Melihat frontliners bekerja sangat keras untuk negara telah memindahkan saya untuk melakukan sesuatu untuk membantu mereka.

“Saya bangga dapat membantu pihak frontliner dan negara,” katanya.

Usaha Shaiful Nizam telah diberi pengiktirafan oleh JPJ selepas jawatannya dikongsi di laman Facebook jabatan.

Ia menerima 542 suka pada tengah hari semalam.

JPJ juga mengucapkan tahniah kepada Shaiful Nizam atas usahanya dan sumbangannya kepada pihak frontliner semasa pandemik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here