Terengganu beri perlindungan bagi yang tiada tempat tinggal

KUALA TERENGGANU : Gelandangan di Terengganu akan ditempatkan di beberapa lokasi semasa tempoh perintah pergerakan gerakan (MCO), kata Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Wanita, Keluarga dan Perpaduan Negara, Hanafiah Mat.

Beliau berkata langkah itu diambil untuk mengekang penyebaran Covid-19 dan membolehkan Jabatan Kebajikan Masyarakat mengurusnya dengan lebih baik.

Beliau berkata operasi untuk memindahkan tempat tinggal kepada lokasi-lokasi ini akan dilakukan secara berperingkat dengan kerjasama polis, Angkatan Pertahanan Malaysia (APM), Jabatan Kesihatan dan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT).

“Bagi peringkat pertama, 20 orang tunawisma telah dikenalpasti di kawasan Kuala Terengganu dan mereka akan dihantar untuk pemeriksaan kesihatan dan pemeriksaan lain untuk menentukan kategori mereka, sama ada mereka biasa, dengan penyakit mental atau terlibat dengan penyalahgunaan dadah,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini Rabu (8 April).

COVID-19: Gelandangan akan ditempatkan di lokasi khusus | Wilayah ...

Hanafiah berkata tunawisma yang didapati terlibat dalam penyalahgunaan dadah akan dibawa ke Marang dan ditempatkan di dua bangunan berasingan yang akan dipantau oleh pihak polis dan Jabatan Relawan Malaysia (Rela).

Bagi mereka yang mengalami penyakit mental, beliau berkata, mereka akan dihantar ke Hospital Hulu Terengganu atau dibenarkan berada di mana mereka berada, di mana mereka akan dipantau oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat.

“Orang-orang yang tidak agresif akan dihantar ke hospital, tetapi bagi mereka yang agresif, Jabatan Kebajikan akan menghantar makanan mereka tiga kali sehari ke kawasan mereka,” katanya.

Sementara itu, dalam operasi mencari tempat tinggal di Terminal Bas Kuala Terengganu pada Selasa (7 April), 11 orang ditahan, termasuk wanita.

Pengarah Kebajikan Masyarakat Terengganu Zuhami Omar berkata kebanyakan mereka berusia antara 30-an dan 70-an, manakala salah seorang daripada mereka menjalani ujian positif terhadap penyalahgunaan dadah dan dua orang adalah dalam keadaan mental tidak stabil.

-Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here