Ibu bapa kini boleh bawa pulang pelajar IPT

PETALING JAYA: Ibu bapa kini dibenarkan untuk mengambil anak mereka yang belajar di institusi pengajian tinggi di seluruh negara.

Kementerian Pengajian Tinggi mengatakan ibu bapa boleh mula membawa anak mereka pulang dari hari Rabu (6 Mei).

Sebelum ini, ibu bapa tidak dapat membawa anak-anak pulang sendiri dan para pelajar hanya boleh pulang melalui pengangkutan yang disediakan oleh kementerian atau dengan kenderaan mereka sendiri.

“Namun, izin ini hanya diberikan untuk gerakan intra-negara,” katanya dalam satu kenyataan.

Kementerian mengatakan keputusan itu dibuat setelah pertemuan menteri khas yang diadakan pada hari Selasa (5 Mei) mengenai pelaksanaan perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO).

Ia mengatakan ini akan melibatkan pelajar dari semua institusi pengajian tinggi swasta dan awam termasuk politeknik dan kolej komuniti.

“Kementerian ingin mengingatkan bahawa perkara ini harus dilakukan sesuai dengan peraturan pergerakan yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Nasional dan Polis Diraja Malaysia, dan prosedur operasi standard Kementerian Kesihatan,” lanjutnya.

Pada awal MCO, pelajar-pelajar ini tidak dibenarkan pulang sekiranya tinggal di dalam dan di luar kampus.

Pada 24 April, Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa pelajar yang terdampar di kampus akan dibenarkan pulang tetapi dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat.

Bagaimanapun, ini hanya terhad kepada pelajar yang rumah keluarganya berada di zon hijau, kata Menteri Pertahanan, sambil menambah bahawa mereka mula pulang pada 27 April.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here