Program Pendapatan Asas Sejagat Bagi Golongan Tiada Pendapatan

Presiden Parti Sosialis Malaysia (PSM) Dr Michael Jeyakumar berkata, kerajaan Perikatan Nasional (PN) dilihat bersedia membelanjakan wang untuk meningkatkan ekonomi di tengah-tengah wabak Covid-19 tetapi ia perlu melakukannya dengan berkesan untuk membantu semua orang dalam negara.

Dia mencadangkan salah satu cara kerajaan dapat mencapainya adalah dengan memperkenalkan program pendapatan asas sejagat (UBI) yang diubah suai untuk memberi manfaat kepada golongan yang saat ini tidak memiliki sumber pendapatan.

“Untuk PSM, kami melihat UBI sebagai konsep yang dapat digunakan untuk mengatasi masalah yang akan kita hadapi kerana kemelesetan yang akan terjadi di Malaysia.

“Apa pun yang berlaku, kita mesti memastikan bahawa tidak ada orang di Malaysia yang kelaparan. Itu bermaksud setiap keluarga mesti mempunyai pendapatan. Sekiranya mereka tidak mempunyai pekerjaan, maka kerajaan mesti memastikan mereka dapat memperoleh pendapatan untuk membeli makanan.

“Kami mencadangkan UBI yang diubah suai, di mana orang yang kini bekerja di sektor awam dan swasta atau mereka yang mendapat pencen lebih dari RM1,000 sebulan tidak terlibat, tetapi mereka yang berada dalam kategori ini (tanpa sumber pendapatan) akan mendapat gaji bulanan untuk satu tahun berikutnya.

“Tujuannya agar tidak ada yang kelaparan,” kata Jeyakumar pada sebuah forum mengupas UBI yang disiarkan secara langsung di Facebook malam tadi.

PSM mencadangkan RM1,000 sebulan di bawah UBI kerana jumlahnya harus cukup untuk menampung pembelian bekalan makanan asas tetapi tidak terlalu tinggi sehingga tidak menggalakkan orang bekerja.

“Ekonomi masih harus berjalan, kita harus menghasilkan barang dan perkhidmatan, kita tidak mahu orang tidak pergi bekerja kerana mereka terlalu selesa dengan UBI.

“Jadi mesti di bawah gaji minimum tetapi tidak terlalu rendah kerana gaji minimum di Malaysia juga tidak begitu besar,” katanya.

Dasar ini mesti dilaksanakan dengan segera kerana terdapat keperluan mendesak untuk program seperti itu, tambahnya.

Menurutnya, ini kerana dasar kerajaan sekarang, seperti subsidi gaji, hanya untuk pekerja formal sedangkan terdapat banyak pekerja tidak formal, seperti pekebun kecil getah dan mereka yang bekerja dengan pekerjaan ganjil di kampung yang tidak mendapat banyak manfaat daripada banyak dasar kerajaan semasa.

Kata Jeyakumar lagi, kerajaan PN nampaknya terbuka terhadap gagasan untuk mendukung keperluan rakyat tetapi persoalannya adalah bagaimana mereka akan membelanjakan wang itu.

Jeyakumar berkata wang kerajaan akan digunakan ke atas dasar seperti yang melibatkan ekonomi digital yang akan menguntungkan banyak syarikat kecil dan peniaga.

“Tetapi di kampung dan kota-kota kecil, orang masih tidak dapat meletakkan makanan di atas meja.

“Semua ini akan dilindungi di bawah UBI yang diubah suai. Kita memerlukannya sekarang untuk memastikan tidak ada keluarga tanpa makanan,” tegas Jeyakumar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here