Empat Sekeluarga Cedera, Bot Bertembung Dengan Ikan Paus

Empat sekeluarga mengalami kecederaan setelah bot yang mereka naiki bertembung dengan seekor ikan paus di pantai Juneau, Alaska.

Menurut laporan, empat orang daripada sebuah keluarga itu menaiki sebuah bot dengan kelajuan antara 32 kilometer sejam hingga 40 kilometer sejam apabila ikan paus itu muncul di depan bot dengan tiba-tiba dari tengah laut, kata Timbalan Ketua Bomba Bandar Capital, Travis Mead.

Pemandu cuba membelok untuk mengelakkan haiwan itu, tetapi ikan paus berpusing juga menyebabkan perlanggaran berlaku.

Pasukan Pengawal Amerika Syarikat (AS) berkata, keluarga berkenaan kembali ke pelabuhan dan dikejarkan ke Hospital Wilayah Bartlett di Juneau bagi merawat kecederaan.

  “Sekurang-kurangnya tiga orang dibawa ke hospital dengan beberapa jenis kecederaan traumatik dan sekurang-kurangnya satu dari mereka dirawat di hospital lain,” kata Mead.

Pihak Pentadbiran Kelautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) berkata, tiada laporan tentang kecederaan pada ikan paus itu. Namun, NOAA berkata, orang ramai diminta menghubunginya untuk melaporkan tentang kematian atau haiwan tersebut cedera disebabkan kejadian terbabit.

Pada kebiasaannya, ikan paus humback kerap berada di Alaska Selatan terutama pada musim panas.

  Menurut NOAA, kejadian bot yang berlanggar dengan haiwan itu kerap berlaku.

Menurut peraturan persekutuan, orang ramai dilarang mendekati ikan paus dalam jarak 91 meter, kata NOAA. Ikan paus betina humpback biasanya mempunyai berat 35 tan.

Menurut NOAA lagi, pelaut harus mengikuti petua berikut untuk memberi ruang “gelembung” peribadi ikan paus: Jangan biarkan kehadiran kapal anda bergelombang: Hadkan masa tontonan anda hingga 30 minit.

Ikan paus akan muncul bial-bila sahaja: Gunakan tempat berlabuh yang luas di kawasan yang anda lihat ikan paus memerhatikan kapal yang melahu atau bergerak perlahan.

Jangan berada di gelembung sendiri: Gunakan radio VHF untuk berkoordinasi dengan pelayaran lain untuk mengurangkan kesesakan dan untuk mengelakkan serangan kapal.

Kurangkan semburan anda: Perlahan semasa mendekati atau meninggalkan ikan paus. Luaskan gelembung anda: Beri lebih banyak ruang ketika melihat sekumpulan ikan paus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here