‘Usul suara keyakinan ​PM di Parlimen pada 7 September’ – Saifuddin

KUALA LUMPUR: Usul undi percaya terhadap kepemimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, hanya dijadualkan untuk dikemukakan dalam Dewan Rakyat pada 7 September ini. Perkara itu didedahkan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah, yang memaklumkan perkara itu ditetapkan berdasarkan aturan mesyuarat Parlimen.

Buat masa sekarang, ini tarikhnya dan notis telah dikeluarkan Speaker Dewan Rakyat supaya ia diadakan pada 7 September ini, katanya dalam sidang media secara maya hari ini. Sidang Dewan Rakyat bagi penggal keempat, Parlimen ke-14 akan diadakan selama 15 hari bermula 6 September ini hingga 30 September. Istiadat pembukaannya dijadual akan disempurnakan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 6 September ini.

Kebiasaannya, hari pertama aturan mesyuarat hanya berkaitan istiadat pembukaan dan Dewan Rakyat hanya bersidang separuh hari. Bagaimanapun tarikh itu menarik perhatian ramai apabila ada pihak mendakwa Muhyiddin sedang berdepan gesaan agar sidang Parlimen diawalkan. Ditanya sama ada Kabinet ada membincangkan pandangan Istana Negara yang mahu sidang itu diawalkan, Saifuddin berkata, ada banyak cadangan dan pandangan pelbagai pihak berkaitan perkara itu dibincangkan.

Namun, katanya, beliau tidak berkongsi sebarang maklumat berkaitan isu berkenaan kerana terikat kepada undang-undang yang melindungi rahsia-rahsia rasmi . Malangnya, saya tak boleh menjawab soalan ituSaya akan melakukan kesalahan mengikut Akta Rahsia Rasmi jika saya menjawab soalan anda. ,” katanya.

Saifuddin juga enggan mengesahkan sama ada Kabinet turut membincangkan isu tarikh sidang akan dipercekatkan, sebaliknya hanya berkata, dalam politik ada banyak kemungkinan boleh berlaku. Ada banyak kemungkinan dalam politik, namun secara rasminya tarikh yang ada ialah pada 7 September, katanya.Menjawab soalan siapa yang akan membawa usul undi percaya itu ke Dewan Rakyat, perkara itu masih dibincangkan.

“Kabinet juga masih membincangkan bagaimana usul itu akan dikendalikan, termasuk kemungkinan Muhyiddin akan diberi peluang berucap sebelum pengundian dijalankan atau mungkin dibawa Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob atau menteri lain yang dilantik,” katanya. Saifuddin mengakui Perdana Menteri sememangnya mahu mempercepatkan Pilihan Raya Umum (PRU) dan perkara itu sering diulangi, namun pada masa sama tidak dapat dilaksanakan kerana ancaman COVID-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here