Polis ikut sampai rumah

Kota Bharu: Tindakan dua remaja menunggang motosikal secara berbahaya sambil bersaing antara satu sama lain mengundang padah apabila mereka ditahan pihak berkuasa. Suspek yang berusia 15 dan 18 tahun itu tidak menyedari anggota polis sedang melakukan penugasan sebelum mereka diekori sehingga sampai di rumah salah seorang daripada mereka di Kampung Takang, Binjai di sini.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Kelantan, Superintendan Shuhaimi Jusoh berkata, kedua remaja itu ditahan pada jam 5 petang semalam dalam Op Samseng Jalanan.

Ketika ditanyakan alasan menunggang motosikal secara berbahaya itu, mereka memberikan alasan ingin tunjuk hebat kepada kelompok rakan lain yang menonton aksi mereka. Mereka dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu untuk tindakan lanjut dan hasil ujian saringan yang dibuat, keduanya negatif dadah,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Kes disiasat mengikut Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987. Shuhaimi berkata, dalam operasi yang berakhir tengah malam tadi itu, sebanyak 36 saman dikeluarkan dengan pemeriksaan terhadap 16 motosikal.

Katanya, sebanyak 41 kesalahan direkodkan dengan kesalahan gagal pamer lesen kenderaan motor (LKM) paling banyak dikeluarkan iaitu 10 saman diikuti menunggang motosikal bawah umur 16 tahun iaitu tujuh saman. Operasi ini dijalankan hasil maklumat orang ramai mengenai kegiatan rempit di kawasan berkenaan dan kita nasihatkan agar ibu bapa mengambil berat kegiatan anak mereka.

Kegiatan merempit adalah kesalahan yang serius dan boleh dikenakan hukuman penjara selama tempoh tidak melebihi lima tahun dan denda tidak kurang RM5,000 dan melebihi RM15,000. Ibu bapa juga akan dikenakan tindakan saman sekiranya membenarkan anak tiada lesen atau bawah umur menunggang motosikal, katanya.- HM

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here