Macau Scam rekod kerugian RM155 juta

Kuala Lumpur: Penipuan Macau Scam merekodkan jumlah kerugian tertinggi berbanding jenayah penipuan lain membabitkan lebih RM155 juta dengan 3,604 kes direkodkan bagi tempoh Januari hingga Mei lalu.

Timbalan Pengarah (Jenayah Siber dan Multimedia) Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Victor Sanjos berkata, daripada jumlah kes itu, seramai 1,181 tangkapan dibuat dengan 966 individu sudah dituduh di mahkamah.

Selain itu, kes Love Scam juga merekodkan 361 kes dengan kerugian RM17.1 juta, manakala jenayah e-dagang pula mencatatkan sebanyak 3,835 kes membabitkan kerugian berjumlah RM48.2 juta, katanya.

Mangsa yang dihubungi sindiket berkenaan dikatakan membuat tuntutan insurans palsu sebelum panggilan itu kononnya disambung kepada pihak polis untuk siasatan lanjut.

Mangsa juga dikatakan terbabit dengan aktiviti yang menyalahi undang-undang atau terbabit dengan individu yang ditahan bagi sesuatu kesalahan yang serius katanya.

Beliau berkata, pihak yang menyamar sebagai polis meminta mangsa untuk menyerahkan maklumat perbankan secara terperinci atau pindahan ke akaun bank pihak ketiga (mule) untuk siasatan.

Mangsa hanya akan menyedari mereka ditipu selepas mendapati wang di dalam akaun bank miliknya sudah dipindahkan ke akaun pihak ketiga dan tidak dapat lagi untuk menghubungi suspek. Bagi kes terbabit, kita menjalankan siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan,” katanya.

Menurutnya, sebagai langkah pencegahan, orang ramai dinasihatkan supaya berwaspada semasa membuat sebarang pemindahan atau transaksi dalam talian ke akaun individu yang tidak dikenali.

Sila semak akaun bank atau nombor telefon yang diragui melalui laman sesawang http://ccid.rmp.gov.my/semakmule/.Sebarang nasihat atau maklumat lanjut boleh hubungi CCID Scam Response Center di talian 03-26101559, katanya.-HM

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here