Hanya satu syarikat import telur dari India

Kuala Lumpur: Hanya satu syarikat diberi kebenaran mengimport telur dari India. Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, kerajaan sudah memberikan kebenaran kepada satu syarikat untuk pengimportan telur dari India tetapi tidak mendedahkan nama syarikat berkenaan.

Nama syarikat itu tidak didedahkan walaupun dipersoalkan ketika sesi sidang Dewan Rakyat yang sedang berlangsung ketika ini. Syarikat itu diberikan kebenaran berdasarkan pengalaman mereka membawa masuk telur dari India ke Qatar bagi memenuhi keperluan ketika penganjuran Piala Dunia FIFA 2022 di Qatar,” katanya dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat.

Beliau menjawab soalan Wan Saiful Wan Jan (PN-Tasek Gelugor) berhubung syarikat yang mendapat permit mengimport telur dari India dan tempoh permit. Mohamad berkata, bagaimanapun langkah mengimport telur dari negara itu bersifat sementara bagi memenuhi permintaan.

“Kawalan biosekuriti yang ketat dikenakan di mana setiap konsainan perlu menjalani ujian Hold Test Release (HTR) di pintu masuk bagi memastikan telur yang diimport bebas daripada patogen Selsema Burung (HPAI), Newcastle Disease (ND) dan Salmonella,” katanya.

Ditanya mengenai mengenai jumlah keseluruhan telur dikeluarkan secara tempatan bermula 2018 hingga Februari lalu, Mohamad mengesahkan sebanyak 13.4 bilion dikeluarkan pada 2018, 10.9 bilion (2019); 12.9 bilion (2020); 13.6 bilion (2021), dan 13.3 bilion pada 2022.

Dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini, sebanyak 2.4 bilion telur sudah dikeluarkan. Puratanya, Malaysia memerlukan 11.6 bilion setahun bagi memenuhi permintaan domestik dengan kadar penggunaan purata 986 juta telur sebulan, katanya. Katanya, rekod pengeluaran jelas menunjukkan ia mencukupi untuk keperluan domestik setiap tahun dan terdapat lebihan untuk Malaysia mengeksport ke luar negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here