PETRONAS: Sumbangan 20 Juta untuk Peralatan dan Bekalan Perubatan

KUALA LUMPUR: PETRONAS melalui cabang CSR Yayasan PETRONAS, menyumbang peralatan dan bekalan perubatan bernilai RM20 juta untuk membantu hospital dan penjaga kesihatan meringankan penyebaran pandemik COVID-19 di Malaysia.

Sumbangan ini akan dilaksanakan secara berperingkat, dengan kerjasama Kementerian Kesihatan (KKM) dan Badan Pengurusan Bencana Kebangsaan (NADMA). KKM dan NADMA akan menyalurkan peralatan dan bekalan perubatan kritikal, termasuk ventilator, katil hospital dan tilam, kamera pengimejan termal, termometer digital, kit ujian virus, topeng dan Peralatan Perlindungan Peribadi (PPE) ke hospital yang diwartakan untuk COVID-19 dan pusat kuarantin. Penyembur tangan juga akan diberikan kepada warga emas di rumah terpilih.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan PETRONAS, Lita Osman berkata: “Kami sangat berterima kasih setiap pekerja kesihatan dan anggota penguatkuasa yang bekerja keras untuk menghentikannya penyebaran COVID-19. Mereka memerlukan semua bantuan yang mereka dapat, terutamanya kerana terdapat lebih daripada seribu pesakit yang sedang menjalani rawatan.

“Bersama-sama, Yayasan PETRONAS bekerjasama dengan agensi-agensi kerajaan untuk memberikan sokongan pada masa yang masyarakat memerlukannya. Usaha kami juga mencerminkan komitmen PETRONAS ke arah meningkatkan kesejahteraan orang ramai,” tambahnya.

Sumbangan ini melengkapkan inisiatif baru-baru ini oleh PETRONAS Dagangan Berhad (PDB), sebuah anak syarikat PETRONAS, yang telah menyumbangkan kotak Mesra Mesra Air dan Mesra Menghirup roti kepada kakitangan perubatan yang ditempatkan di Pusat Pemeriksaan COVID-19 di Hospital Sungai Buloh, Selangor. PDB juga akan menyumbangkan kotak Mesra Mesra Air kepada Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM).

PETRONAS telah menyokong usaha bantuan bencana baik di peringkat tempatan dan asing di Malaysia tahun lepas. Ini termasuk menyediakan bantuan semasa dan selepas bencana dalam bentuk tunai atau derma jenis untuk tujuan kemanusiaan, biasanya sebagai tindak balas kepada krisis kemanusiaan, semulajadibencana atau bencana buatan manusia, dengan matlamat untuk memberikan bantuan sementara kepada mangsa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here