Tiada sekatan aktiviti pemasaran makanan, rantaian bekalan

PUTRAJAYA – Kementerian Pertanian dan Industri Makanan mengesahkan tiada sebarang sekatan dalam aktiviti rantaian bekalan dan pemasaran makanan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

Menterinya, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee berkata, aktiviti pertanian, penternakan, perikanan, akuakultur dibenarkan untuk terus beroperasi bagi memastikan bekalan daging, sayur-sayuran, buah-buahan serta hasil perikanan mencukupi untuk kegunaan rakyat Malaysia.

Menurutnya, aktiviti itu dibenarkan dengan syarat pengeluar mematuhi langkah-langkah sanitasi yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

“Perkhidmatan logistik dan pengangkutan yang menyokong rantaian bekalan dan pemasaran makanan termasuk segala input pertanian dan makanan ternakan dibenarkan beroperasi seperti sedia kala.

“Ini bagi memastikan bekalan produk-produk penting dan kritikal yang dikeluarkan oleh petani, nelayan dan penternak sampai kepada pengguna dalam tempoh masa dan dan dalam keadaan yang sempurna,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Ronald berkata, premis dan kilang yang menyokong rantaian bekalan makanan yang berkaitan dan ditakrifkan sebagai kritikal dibenarkan beroperasi dengan penugasan pekerja di tahap minima.

“Pihak industri ini juga perlu bertanggungjawab untuk memastikan langkah-langkah saringan dan pencegahan wabak koronavirus (Covid-19) wajib dilaksanakan di peringkat syarikat demi keselamatan pekerja dan pelanggan,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here