Ambil kesempatan daripada alat e-pembelajaran : Pengarah Jabatan Pendidikan Sabah

KOTA KINABALU: Ibu bapa dan guru telah digalakkan untuk menggunakan platform dalam talian untuk memastikan anak-anak mereka tidak terlepas dari pelajaran dan kerja sekolah mereka.

Pengarah Jabatan Pelajaran Sabah Mistirine Radin berkata inisiatif e-pembelajaran telah digunakan sekali-sekala oleh majlis guru di negeri ini, yang terkini semasa cuti sekolah.

“Sudah tentu, ini tidak wajib, hanya untuk memastikan masa digunakan dengan bijak,” katanya.

Dengan cuti sekolah yang dilanjutkan kerana perintah kawalan pergerakan (MCO) di tengah-tengah pandemik Covid-19, beliau berkata adalah lebih baik untuk guru, bukan hanya di dalam dewan, untuk terus membantu pelajar melalui platform dalam talian.

Mistirine berkata ini boleh memberi manfaat kepada beribu-ribu pelajar, terutamanya mereka yang mempunyai akses internet.

Beliau berkata mereka yang mempunyai akses internet yang stabil boleh menggunakan platform pembelajaran dalam talian interaktif yang disediakan oleh Kementerian Pendidikan seperti kelas Google, EduwebTV, Zoom, Skype, quizizz dan lain-lain.

“Bagi mereka yang mempunyai sambungan internet yang lemah, apa yang boleh mereka lakukan ialah memastikan kerja rumah diberikan sebelum cuti dan MCO selesai,” katanya.

Mistirine berkata guru juga boleh menggunakan WhatsApp atau mesej teks untuk beri arahan mengenai apa yang perlu dilakukan atau dibaca berdasarkan buku teks mereka.

Beliau berkata arahan ini boleh dikongsi melalui kumpulan kelas Whatsapp yang melibatkan ibu bapa, guru dan pelajar.

Pelanggan Astro atau NJOI juga digalakkan untuk menyesuaikan saluran pendidikan seperti saluran 601 untuk UPSR (Darjah 6), saluran 602 untuk Tingkatan Satu hingga Tiga, dan saluran 603 untuk pelajar-pelajar Tingkatan Empat dan Lima.

Mistirine berkata pengetua sekolah juga perlu memantau pelaksanaannya.

Pejabat Pendidikan Daerah mesti memainkan peranan mereka dalam menyebarkan maklumat tersebut, katanya.

“Rekod atau laporan mengenai berapa banyak pelajar dan guru yang mengambil bahagian dalam program ini sendiri dapat disusun sebelum diserahkan kepada pengetua masing-masing apabila diperlukan,” tambah Mistirine.

Beliau berkata walaupun ini tidak wajib, ia akan memberi manfaat kepada pelajar dalam jangka panjang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here