Topeng muka tidak diperlukan untuk semua : Noor Hisham

PETALING JAYA: Ia berlebihan untuk membuat semua orang memakai topeng muka di khalayak ramai, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Dia berkata hanya frontliners dan mereka yang mempunyai gejala Covid-19 perlu memakai topeng.

Dr Noor Hisham berkata Kementerian Kesihatan mengikut garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengenai memakai topeng muka di luar rumah.

“Menurut WHO, anda memakai topeng muka jika anda mengalami gejala, menjaga pesakit Covid-19 atau bekerja dalam lingkungan di mana anda selalu menghadapi orang awam.

“Umumnya, jarak sosial lebih daripada cukup. Ia tidak perlu memakai topeng tetapi ada di antara kita yang berlebihan walaupun nasihat diberikan oleh pihak berkuasa kesihatan, “kata Dr Noor Hisham dalam taklimat media mengenai status pandemik Covid-19 di negara ini.

Beliau ditanya sama ada sebagai sebahagian daripada perintah kawalan pergerakan, ada keputusan bahawa orang mesti memakai topeng apabila mereka berada di jalan atau di kedai-kedai.

Di bawah garis panduan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan, topeng muka hanya perlu dipakai oleh individu yang mempunyai gejala pernafasan (termasuk gejala batuk dan sejuk) atau yang merupakan frontliners dalam penjagaan kesihatan dan ketenteraman awam.

Terdapat beberapa kekeliruan di kalangan orang ramai mengenai perkara ini kerana sesetengah premis telah menuntut pengunjung memakai topeng.

Bagaimanapun, beberapa pasar raya besar mengatakan mereka akan mengikut garis panduan Kementerian Kesihatan dan tidak akan memaksa pembeli untuk memakai topeng.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here