UKM buat sanitizer sendiri

BANGI: Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah memastikan kebersihan yang baik bagi tangan mereka sendiri.

Pengarah pusat kesihatannya, Dr Mohd Azman Abas berkata universiti itu memutuskan untuk membuat sanitizer sendiri kerana ia sukar untuk didapati.

“Kami menggunakan alkohol 99% yang dicairkan hingga 70%. Bahan mentah adalah dari kedai farmasi Hospital Canselor Tuanku Muhriz.

“Penyelesaian itu disediakan di sana dan dibotolkan di pusat kesihatan kami.

“Dispenser sanitizer tangan, yang diulang semula secara teratur, diedarkan secara percuma kepada semua kolej kediaman, fakulti dan jabatan pentadbiran,” katanya menerusi kenyataan akhbar pada hari Ahad.

UKM juga telah menubuhkan bilik operasi Covid-19 di unit kecemasan pusat kesihatan.

“Ruang operasi berfungsi sebagai pusat sehenti yang menangani aliran kerja kampus dan proses berhubung dengan Covid-19,” katanya, sambil menambah bahawa ruang operasi juga merupakan pusat rujukan dan pengumpulan data bagi statistik pelajar Covid-19 semasa perintah kawalan pergerakan (MCO).

“Selain daripada sanitizer tangan, topeng muka, sarung tangan dan keperluan lain diedarkan kepada anggota keselamatan, kediaman dan penjaga kesihatan di bilik operasi setiap hari.”

Pada hari Sabtu, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Dr Noraini Ahmad melawat pusat kesihatan dan kolej kediaman untuk memastikan kebajikan pelajar yang tinggal di kampus dijaga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here