Lanjutan MCO untuk hentikan penyakit luar biasa: Dr M

PETALING JAYA: Pelanjutan perintah kawalan pergerakan (MCO) perlu, jika tidak, kita tidak akan dapat menghentikan penyebaran Covid-19, kata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam kenyataan video yang dikeluarkan dari rumahnya di Sri Kembangan, Dr Mahathir berkata bahawa ia adalah penyakit yang luar biasa walaupun negara itu sebelum ini berjaya mengatasi penyebaran penyakit berjangkit lain.

“MCO telah dilanjutkan hingga 14 April. Walaupun ini menyekat kebebasan pergerakan kami, saya rasa ini merupakan perintah yang perlu kita ikuti untuk keselamatan kita sendiri dan keselamatan keluarga kita.

“Ini kerana penyakit ini (Covid-19) masih terus berkembang di Malaysia.

“Terdapat lebih daripada 100 orang yang jatuh sakit setiap hari, dan jika kita tidak memisahkan diri daripada rakan dan keluarga, penyakit itu akan berterusan dan ramai di antara kita rakyat Malaysia akan dijangkiti.

“Penyakit ini adalah luar biasa, walaupun kita mempunyai SARS dan H1N1. Kali ini, kita masih belum mempunyai vaksin atau ubat-ubatan yang akan menghentikan penyakit ini daripada merebak.

“Cara terbaik ialah mengasingkan diri kita dari rakan dan keluarga, supaya kita tidak menjangkiti mereka jika kita mempunyai penyakit dan kita juga tidak akan dijangkiti jika kita berjabat tangan dan menyentuh mereka yang mempunyai penyakit.

“Kita mesti berdisiplin. Jika tidak, penyakit ini akan berterusan dan kita sendiri akan dijangkiti.

“Kita mesti mematuhi perintah itu dan mencari sesuatu yang berbaloi untuk membunuh kebiasaan kita. Insya-Allah, jika kita mengikuti dan disiplin, penyakit (penyebaran) akan kurang dan kita mungkin mempunyai vaksin yang akan menghentikan penyebarannya, “kata Dr Mahathir.

Wanita berusia 95 tahun itu diminta untuk mengasingkan diri baru-baru ini selepas dia bersentuhan dengan pesakit positif.

Walau bagaimanapun, dia diisytiharkan bebas daripada penyakit selepas beberapa ujian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here