PM, Barisan Kabinet sumbangkan gaji dua bulan kepada dana Covid-19

PETALING JAYA: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, semua menteri dan timbalan menteri akan menyumbang dua bulan gaji mereka kepada Tabung Covid-19, kata Pejabat Perdana Menteri (PMO).

Kenyataan itu berkata Kabinet 32 ​​anggota dan 38 timbalan menteri akan membayar mereka secara automatik ditolak dan disalurkan kepada dana.

“Mesyuarat Kabinet pada 25 Mac bersetuju untuk bergerak.

“Langkah ini menunjukkan kesungguhan kerajaan untuk membantu mereka yang telah terjejas oleh pandemik Covid-19,” kenyataan itu dibacakan.

“Dana itu dilancarkan pada 11 Mac sebagai inisiatif kerajaan untuk membantu mereka yang terjejas oleh pandemik.

“Sehingga hari ini (semalam), jumlah sumbangan berjumlah RM8,493,103.48,” katanya.

Kabinet Muhyiddin di bawah Perikatan Nasional telah dilantik pada 10 Mac, menggantikan kerajaan Pakatan Harapan yang runtuh.

Suatu sumber menjelaskan bahawa sebagai menteri baru dilantik, Kabinet dan timbalan menteri masih belum menerima gaji pertama mereka dan akan mengambil sedikit masa sebelum mereka mendapat gaji terkumpul mereka.

“Kemungkinan dua bulan yang akan ditolak adalah gaji bagi bulan April dan Mei, kerana gaji bulan Mac sudah dikreditkan,” tambah sumber itu.

Sumber itu juga berkata bahawa Kabinet telah bersetuju untuk mendermakan gaji dua bulan itu kerana mereka semua mempunyai elaun sebagai MP dan faedah lain yang mereka dapat gunakan untuk membantu penduduknya.

Pelancaran dana itu, Muhyiddin berkata ia akan membantu pesakit Covid-19 yang menganggur dan mereka yang berada di bawah kuarantin 14 hari itu.

“Kami tidak mahu hidup mereka terjejas.

“Jadi, ini adalah satu jenis bantuan kemanusiaan yang kami berikan.

“Jika kita dapat mengumpul dana dari rakyat, apa sahaja yang kita kumpulkan akan diberikan kepada mereka yang layak mendapat bantuan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here