Tiada siapa yang ketinggalan : PM

PUTRAJAYA: Pakej rangsangan “rakyat- caring” bernilai RM250 bilion, yang bertujuan untuk melihat tiada siapa yang ditinggalkan, dibuat untuk melindungi rakyat, menyokong perniagaan dan mengukuhkan ekonomi, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Perdana Menteri berkata pakej yang dikenali sebagai Prihatin akan memberi bantuan serta-merta untuk meringankan beban rakyat.

“Sama ada anda seorang nelayan di Kukup, atau seorang pekebun kecil di Jeli, pengendali chalet di Cherating, pemandu beca di Melaka, seorang peniaga pasar malam di Kuala Lumpur atau peniaga tamu di Kundasang.

“Anda semua akan menikmati faedah pakej rangsangan ekonomi yang mencerminkan penjagaan kerajaan untuk rakyat.

“Seperti yang telah saya katakan sebelum ini, tiada siapa yang ditinggalkan,” katanya dalam ucapan televisyen untuk mengumumkan pakej rangsangan.

Pakej itu datang beberapa hari selepas kerajaan mengumumkan beberapa inisiatif untuk menangani pandemik Covid-19.

Ia juga datang selepas langkah untuk memperluaskan tempoh perintah pergerakan (MCO) hingga 14 April.

Antara lain, pakej rangsangan ekonomi terkini akan dilihat oleh polis, tentera, imigresen, kastam, pertahanan awam dan kakitangan Rela yang diberi elaun bulanan sebanyak RM200 mulai 1 April.

Bagi pelajar di institusi pengajian tinggi, bayaran sekali sahaja sebanyak RM200 akan dibayar kepada mereka pada bulan Mei.

Bagi perusahaan kecil dan sederhana, dana tambahan sebanyak RM4.5 bilion untuk lima inisiatif akan diberikan.

Pemilik syarikat yang menghadapi masalah aliran tunai boleh memilih untuk menangguhkan, menyusun semula atau menjadualkan semula caruman majikan kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here