‘Bantu rakyat Malaysia terkandas’

PETALING JAYA: Wisma Putra meminta bantuan daripada sektor swasta untuk membawa ribuan rakyat Malaysia terkandas di 61 negara.

Timbalan Menteri Luar Datuk Kamarudin Jaffar berkata jumlah rakyat Malaysia yang terkandas di luar negara, sehingga semalam, adalah 3,451 di 57 negara.

Sementara itu, beliau berkata, Wisma Putra telah meminta peruntukan kerajaan tambahan sebanyak RM19 juta untuk menghantar balik rakyat Malaysia yang terkandas yang dia telah pergi ke luar negara untuk bekerja dan bercuti.

“Ini tidak termasuk kos pemulangan rakyat Malaysia yang terkandas di United Kingdom dan Amerika Syarikat,” kata Kamarudin dalam satu kenyataan semalam.

Beliau merayu kepada sektor swasta dan individu yang boleh membantu dengan penerbangan pulang.

“Memang benar angka-angka terus meningkat dengan lebih banyak mendaftarkan diri mereka sebagai terkandas di Chennai.

“Mereka mempunyai tiket pulang ke Malaysia tetapi tidak dapat berbuat demikian kerana sekatan perjalanan dan syarikat penerbangan telah membatalkan penerbangan,” katanya.

Seorang pegawai berkata Wisma Putra berusaha sebaik mungkin untuk mencapai rakyat Malaysia yang terkandas.

“Tetapi disebabkan oleh sekatan perjalanan dari penguncian di banyak negara, ia membuktikan sukar dan mahal untuk membawa mereka kembali, terutama dari negara-negara yang hanya segelintir rakyat Malaysia yang terkandas,” katanya.

Pada hari ini, kumpulan terbesar terkandas di India (1,990), diikuti oleh Indonesia (337), Thailand (142), New Zealand (119), Arab Saudi (106), Australia (91), Mesir (86) (81), Jepun (74) dan Filipina (62).

Terdapat juga 42 di Myanmar, Thailand (38), Iraq (30), Nepal (33), Sri Lanka (27), Maghribi (20), Peru (17) dan Mauritania (15).

Kamarudin berkata dalam perjalanan pulang ke negara ini, kerajaan Brunei bersetuju untuk membawa pulang rakyat Malaysia yang terkandas di Kaherah dalam pelaksanaan pengembalian semula untuk rakyatnya.

Beliau juga mengatakan bahawa sejak banyak negara telah mengehadkan pengangkutan udara, sukar untuk mendapatkan hak pendaratan untuk penerbangan komersial.

“Kita masih perlu menyewa penerbangan khas,” kata Kamarudin sambil berkata bahawa MIC dan T7 Global Bhd adalah antara mereka yang telah membantu dengan penghantaran balik rakyat Malaysia dari India.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here