IGP: Drone akan digunakan di Sungai Lui untuk pantau penduduk

KAJANG: Drone akan digunakan di kawasan Sungai Lui di Hulu Langat, yang diletakkan di bawah perintah kawalan gerakan yang dipertingkatkan, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Drone akan digunakan bermula Isnin (30 Mac) untuk memantau orang-orang yang terjejas oleh MCO yang dipertingkatkan.

“Drone akan membolehkan kita memantau secara menyeluruh penduduk dan kawasan.

“Setakat ini, penduduk memberi kerjasama sepenuhnya kerana mereka menyedari bahawa usaha pihak berkuasa untuk kesejahteraan mereka sendiri,” katanya kepada pemberita selepas melawat sekatan jalan raya di Batu 21 Sungai Lui pada Isnin.

Beliau berkata drone juga digunakan di Simpang Renggam, Johor, di mana MCO dipertingkatkan pertama kali dikenakan dari 26 Mac hingga 9 April.

Lebih daripada 50 anggota polis ditempatkan di dua sekatan jalan yang bersempadan dengan kawasan yang terjejas di Sungai Lui, kata Abdul Hamid.

“Saya berpuas hati dengan persiapan yang dibuat dan polis bersedia untuk menguatkuasakan MCO yang dipertingkatkan.

“Dewan serbaguna di blok jalan ini akan digunakan sebagai pusat penyimpanan makanan serta pusat operasi polis,” katanya.

Abdul Hamid berkata anggota dari agensi lain juga akan diberi taklimat mengenai operasi MCO yang dipertingkat sebaik sahaja mereka tiba di kawasan itu.

Beliau menasihatkan rakyat untuk mematuhi peraturan dan peraturan sebagai matlamat utama adalah untuk menghentikan penyebaran Covid-19.

Beliau juga mengingatkan anggota media untuk menjaga kesihatan mereka.

“Jika anda sakit, jangan pergi bekerja. Dapatkan diri anda diperiksa dan pergi untuk rawatan.”

Pada hari Ahad, Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan penguatkuasaan MCO ditingkatkan selepas Kementerian Kesihatan mengesahkan bahawa 71 orang daripada 274 pelajar Maahad Tahfiz AnNabawiyyah di Batu 23 Sungai Lui telah dijangkiti Covid-19.

MCO terkini yang disertai melibatkan 3,918 orang dari 700 rumah di lima kampung dan dua penempatan Orang Asli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here