10 jalan di Subang Jaya ditutup dalam fasa kedua MCO

PETALING JAYA: Polis Subang Jaya mengumumkan penutupan 10 jalan raya di bandar itu sebagai sebahagian daripada fasa kedua perintah kawalan pergerakan (MCO) yang bermula hari ini.

Penutupan jalan melihat kebanyakan titik akses ke Subang Jaya terputus meskipun terdapat laluan alternatif.

Dalam satu kenyataan, polis berkata jalan raya yang akan ditutup termasuk di Lebuh Raya Kesas yang memasuki Subang Jaya, USJ 1, Persiaran USJ 1 (mengetuai Sidang Kemuncak dan Giant), dan Persiaran Kemajuan.

Turut ditutup adalah jalan Subang Link Kelana termasuk jalan keluar dari Persiaran Kewajipan.

Akses jalan dari LDP, One City Hotel dan Persiaran Klang menuju Persiaran Kewajipan juga ditutup.

Jalan dari Persiaran Tujuan ke Lebuhraya Persekutuan juga ditutup, seperti jalan dari Shah Alam dan Kuala Lumpur sepanjang Lebuhraya Persekutuan yang menuju ke Persiaran Tujuan.

Jalan dari Jalan Persiaran Kemajuan ke Lebuhraya Persekutuan juga ditutup.

Polis telah menubuhkan lima jalan sekatan di pintu masuk lebuh raya keluar dari Subang Jaya, iaitu Seafield, Puchong Selatan, Putra Heights, dan plaza tol PJS 7, dan Jalan Subang Utama ke arah Lebuh Raya Baru Pantai.

Mereka yang ingin masuk dan keluar dari kawasan pentadbiran Subang Jaya boleh menggunakan laluan alternatif.

Penduduk di SS12 hingga SS19 boleh menggunakan Jalan Persiaran Kemajuan untuk mengakses Subang Kelana Link dan Jalan Persiaran Tujuan atau Persiaran Kewajipan untuk mendapatkan LDP.

“Penduduk di USJ 1 ke USJ 22 boleh menggunakan Persiaran Kewajipan, Jalan Persiaran Tujuan, Subang Kelana Link, LDP dan Lebuhraya Persekutuan.

“Penduduk sekitar Bandar Sunway boleh menggunakan LDP atau NPE,” kata polis.

Mereka yang tinggal di sekitar Putra Heights boleh menggunakan Persiaran Harmoni untuk mendapatkan LDP manakala mereka yang tinggal di sekitar Bukit Puchong boleh menggunakan lebuh raya LDP 3.

Polis menggesa orang ramai untuk mematuhi MCO. Mereka yang mempunyai pertanyaan boleh menghubungi talian hotline Covid-19 ibu pejabat polis Subang Jaya di 03-7862 7107/7108.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here