Perjalanan terhad kepada 10km untuk beli keperluan

PETALING JAYA: Perjalanan untuk membeli makanan, keperluan harian, ubat-ubatan atau makanan tambahan telah dihadkan kepada tidak lebih daripada 10km kediaman seseorang semasa tempoh perintah pergerakan (MCO), menurut satu gazet persekutuan baru di MCO.

Ini adalah antara peraturan-peraturan yang disenaraikan di bawah Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di dalam Kawasan-kawasan Terkini Terkena) (No. 2) Peraturan 2020, berkuat kuasa dari 1 hingga 14 April, yang dimuat naik di laman web Jabatan Peguam Negara semalam.

Di bawah keadaan kawalan pergerakan, radius 10km terpakai kepada orang yang bergerak dari satu tempat ke tempat lain hanya untuk membeli makanan, keperluan harian, ubat-ubatan atau makanan tambahan.

Lain-lain termasuk untuk membekalkan atau menyampaikan makanan, keperluan harian, ubat-ubatan atau makanan tambahan, mendapatkan rawatan kesihatan atau perkhidmatan perubatan, melakukan apa-apa kewajipan rasmi atau apa-apa kewajipan berhubung dengan perkhidmatan penting.

Di samping itu, seseorang tidak dibenarkan disertai oleh orang lain melainkan jika perlu.

Warta itu juga menyatakan bahawa jika seseorang perlu berpindah dari satu tempat ke tempat lain kerana “alasan khusus dan tertentu, orang itu hendaklah mendapat kebenaran bertulis terlebih dahulu daripada pegawai polis yang menjaga balai polis yang terdekat dengan kediaman orang itu” .

“Apabila mengawal perhimpunan, tiada orang akan berkumpul atau terlibat dalam mana-mana perhimpunan di mana-mana premis dalam mana-mana kawasan tempatan yang dijangkiti sama ada untuk kepentingan agama, sukan, rekreasi, sosial atau budaya.

“Seseorang boleh berkumpul atau terlibat dalam perhimpunan untuk tujuan upacara pengebumian atas syarat bahawa kehadiran ke upacara tersebut akan tetap minimum,” tambahnya.

Setiap warganegara, pemastautin tetap Malaysia atau pegawai asing yang pulang dari luar negara juga akan menjalani pemeriksaan kesihatan semasa ketibaan di Malaysia sebelum meneruskan pelepasan imigresen di mana-mana pintu masuk dan hendaklah mematuhi arahan mana-mana pegawai diberi kuasa.

Mereka yang melanggar mana-mana peruntukan peraturan atau apa-apa arahan Ketua Pengarah atau pegawai diberi kuasa melakukan suatu kesalahan dan boleh, apabila disabitkan, didenda tidak melebihi RM1,000 atau dipenjarakan tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya.

Hong Kong protests: Supermarket sales increase while other retail ...

Bilangan perkhidmatan penting di bawah MCO juga telah dikurangkan kepada 10 termasuk makanan, air, tenaga, komunikasi dan Internet.

Warta juga menyenaraikan keselamatan dan pertahanan, sisa pepejal dan pengurusan pembersihan awam dan pembetungan, penjagaan kesihatan dan perubatan termasuk makanan tambahan sebagai perkhidmatan penting.

Yang lain adalah perbankan dan kewangan, e-dagang serta logistik yang terbatas kepada penyediaan perkhidmatan penting.

Peraturan-peraturan itu mentakrifkan “perkhidmatan penting” termasuk memasukkan apa-apa aktiviti dan proses dalam rantaian bekalan setiap perkhidmatan.

Kemas kini menunjukkan pengurangan dari 22 perkhidmatan yang disenaraikan dalam gazette 18 Mac, yang merupakan hari pertama MCO.

Antara perkhidmatan penting yang telah dikeluarkan adalah perkhidmatan kebakaran, pelabuhan, dok dan perkhidmatan lapangan terbang, penjara, pengeluaran dan aktiviti berkaitan dengan pembekalan dan pengedaran minyak dan pelincir, hidupan liar, imigresen, kastam, hotel dan penginapan.

Malaysia memasuki fasa kedua MCO semalam; ia dijadualkan berakhir pada 14 April.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here