Polis bantu kementerian lakukan tinjauan di Kg Sungai Lui

HULU LANGAT: Polis akan membantu pegawai Kementerian Kesihatan menjalankan kajian di tiga lagi kampung dalam kawasan perintah kawalan pergerakan (MCO) yang lebih baik di Kampung Sungai Lui.

OCPD Kajang Awang Kajang, Ahmad Dzaffir Mohd Yussof berkata tinjauan itu akan mengambil masa sehingga tiga hari dan dijangka berakhir esok. “Ketiga-tiga kampung itu terletak dalam radius 5km dari MCO yang dipertingkatkan.

“Kaji selidik itu sedang dijalankan untuk melihat sama ada sesiapa di kampung ini menunjukkan gejala Covid-19,” katanya kepada pemberita di sekatan jalan raya di Kampung Sungai Lui semalam.

Beliau berkata sesiapa yang menunjukkan simptom semasa pemeriksaan akan dihantar ke Klinik Desa Sungai Lui Batu 21 untuk pemeriksaan kedua.

Mengenai operasi di kawasan MCO yang dipertingkatkan, ACP Ahmad Dzaffir berkata lapan pegawai dan 53 anggota polis bertugas di kawasan itu.

“Berdasarkan pemerhatian kami, tidak ada insiden yang tidak diingini dalam tiga hari terakhir sejak ia telah ditetapkan kawasan MCO yang dipertingkatkan.

“Orang tinggal di rumah mereka dan tidak keluar. Mereka mematuhi perintah itu, “katanya.

ACP Ahmad Dzaffir berkata Jabatan Kebajikan Masyarakat akan menjaga keperluan penduduk.

“Mereka telah mula menyampaikan keperluan asas kepada orang di sini dari hari Isnin,” katanya, sambil menambah bahawa Jabatan Pertahanan Awam dan anggota Rela membantu kakitangan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here