WHO jangka kes Covid-19 Malaysia akan meningkat pada pertengahan April

KUALA LUMPUR : Jumlah kes koronavirus di Malaysia dijangka meningkat pada pertengahan April dan terdapat tanda-tanda pengurangan lengkung jangkitan, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia(WHO) pada hari Khamis.

Malaysia mempunyai bilangan jangkitan tertinggi di Asia Tenggara dengan 2,908 kes yang disahkan. Ia telah mengenakan sekatan perjalanan dan pergerakan untuk merangkumi penyebaran virus.

Berdasarkan data yang ada, Pejabat Negara WHO telah memperlihatkan bahawa Malaysia akan melihat puncak kes-kes hospital pada pertengahan April, “Ying-Ru Lo, ketua misi dan wakil WHO ke Malaysia, Brunei dan Singapura memberitahu Reuters dalam komen di email.

Bilangan pesakit kritikal dianggarkan mencapai puncak dalam minggu depan, katanya, sambil menambah bahawa unjuran WHO boleh berubah.

“Terdapat tanda awal pelengkapan lengkung, tetapi ini boleh melantun jika tindakan kawalan ditarik dan jika orang tidak terus mengambil langkah perlindungan,” kata Lo.

Lo menambah bahawa data mengenai jangkitan baru setakat ini dan langkah pengawasan tambahan tidak mencadangkan penghantaran komuniti yang meluas di negara ini.

Pada masa ini terdapat 102 pesakit koronavirus dalam rawatan intensif di seluruh Malaysia. Terdapat sejumlah 45 kematian.

Kementerian Kesihatan Malaysia pada Rabu berkata kadar jangkitan baru kelihatan perlahan di tengah-tengah sekatan pergerakan.

Malaysia telah meningkatkan kapasiti ujian diagnostiknya pada hari-hari kebelakangan ini, menguji lebih 7,000 sehari dari 3,500 minggu lalu. – Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here