PETRONAS menemui minyak di Gulf Mexico AS

KUALA LUMPUR: Anak syarikat PETRONAS, Progress Resources USA Ltd. (PRUL) bersama dengan rakan-rakannya hari ini, mengumumkan penemuan minyak di telaga penerokaan Monumen, luar pesisir Amerika Syarikat (AS) Teluk Mexico.

Penemuan itu menandakan pencapaian penting bagi PETRONAS dalam mengukuhkan dan membangun. 

Usaha PETRONAS di benua Amerika, kerana ia mempelbagaikan dan mengembangkan perniagaan minyak dan portflio gasnya di AS dan luar pesisir AS Teluk Mexico.

THE GULF OF MEXICO

Tugu penjelajahan Monumen ultra-dalam laut digerudi dengan kedalaman 10,164 meter dan menemui kira-kira 60 meter pasir penampang minyak di Lower Wilcox of Paleogene
batu pasir. Dengan penemuan ini, kerja penilaian lanjut diperlukan untuk menentukan potensi penuh daripada pengumpulan minyak.

Naib Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif PETRONAS Hulu, Adif Zulkifli berkata, “Penemuan di Teluk Mexico AS merupakan perkembangan yang menggalakkan bagi PETRONAS seperti yang kita terus mengejar peluang di luar Malaysia. Ia adalah selaras dengan PETRONAS ‘tiga cabang strategi pertumbuhan untuk mengembangkan perniagaan minyak dan gas teras kami dengan mengembangkan asas sumber kami. “

“Ini adalah kemasukan pertama syarikat dan penemuan ke dalam operasi minyak dan gas di Teluk AS Mexico. Kami akan terus meneroka peluang di rantau Amerika dan mengukuhkan kelestarian portfolio global kami, “katanya.

Tugu penjelajahan Monumen terletak di pusat AS Teluk Mexico. Ia dikendalikan oleh
Equinor Gulf of Mexico LLC dengan 50% kepentingan kerja sementara PRUL memegang 30% dan Repsol E & P USA Inc. memegang baki 20%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here