SOP berasaskan Zon akan dibentangkan pada mesyuarat khas Kabinet pada 9 April :Ismail Sabri

PUTRAJAYA: Prosedur operasi standard berdasarkan zon dengan kes Covid-19 akan dibentangkan kepada mesyuarat jawatankuasa khas Kabinet pada hari Khamis (9 April), kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri.

Beliau berkata pembentangan SOP itu akan dilakukan oleh Majlis Keselamatan Negara (NSC) bersama-sama dengan Kementerian Dalam Negeri.

Beliau berkata prosedur itu akan melihat bagaimana menangani isu-isu yang mempengaruhi pergerakan rakyat serta operasi perniagaan tanpa menjejaskan langkah-langkah yang telah diambil untuk mencegah penyebaran Covid-19.

“SOP juga adalah untuk perintah kawalan pergerakan pasca (MCO) untuk mempersiapkan kami untuk hari-hari yang akan datang selepas 14 April (akhir fasa kedua MCO),” katanya pada Selasa (7 April).

Ismail Sabri bagaimanapun menegaskan tiada keputusan dibuat sama ada MCO akan dilanjutkan atau diangkat selepas fasa kedua berakhir pada 14 April.

Beliau berkata SOP diperlukan untuk memastikan apa yang berlaku di negara-negara tertentu yang telah mengangkat perintah sekatannya, berlaku di Malaysia.

Sebagai contoh, beliau berkata NSC dan Kementerian Dalam Negeri akan menentukan sama ada bijak untuk membenarkan orang-orang di zon hijau (di mana tidak ada kes positif Covid-19 dilaporkan) dibenarkan keluar dari kawasan itu kerana ada kebimbangan bahawa pergerakan boleh menghidupkan kawasan menjadi ambar atau merah.

“Semua ini perlu dipelajari, kita tahu bahawa rakyat tidak berasa gelisah selepas terkurung di rumah mereka selama sebulan.

“Tetapi kami tidak mahu membenarkan orang bergerak dengan bebas dan kemudiannya harus membalikkan keputusan dan mengenakan MCO yang lebih panjang,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here