Ladang kelapa sawit akan dibuka semula di enam daerah di Sabah

KOTA KINABALU: Sabah telah memberikan kelulusan bersyarat bagi ladang kelapa sawit dan kilang di enam daerah pantai timur untuk memulakan operasi selepas ditutup pada 30 Mac.

Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata kerajaan negeri telah bersetuju untuk mengadakan perladangan dan kilang di Tawau, Lahad Datu, Kinabatangan, Semporna, Kunak dan Kalabakan untuk memulakan semula dengan empat syarat.

Selain tidak ada kes Covid-19, tidak ada Orang yang Disiasat (PUI) di ladang dan kilang, katanya.

Para pekerja juga tidak harus berhubung dengan pesakit atau PUI. Kesemua mereka mesti mematuhi garis panduan yang dikeluarkan oleh Jabatan Kesihatan Sabah untuk mengurangkan risiko penyakit ini, katanya dalam satu kenyataan semalam.

Pengurusan ladang juga mesti melantik penyelia kesihatan untuk mengawasi klinik ladang.

Estet tanpa klinik diperlukan untuk menubuhkan pusat pemeriksaan seperti yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

Shafie berkata terdapat borang untuk mengisi untuk mengesan keadaan kesihatan pekerja serta sejarah perjalanan mereka, termasuk mereka yang baru pulang ke Sabah.

“Perladangan mesti menyediakan pusat kuarantin untuk pekerja yang baru pulang ke Sabah,” katanya.

Shafie memberi amaran bahawa mana-mana perladangan atau kilang yang didapati mempunyai pekerja dengan Covid-19, PUI atau mereka yang mempunyai hubungan rapat dengan mereka yang mempunyai Covid-19 akan mempunyai kebenaran untuk beroperasi ditarik balik.

Sehingga Khamis, daripada 248 kes yang dikesan di Sabah, enam daerah pantai timur menyumbang 131 kes, atau hampir 53% kes. Tawau adalah zon merah dengan 67 kes, diikuti Lahad Datu dengan 38 kes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here