Peningkatan penguatkuasaan di laut, kata Ismail Sabri

PUTRAJAYA: Penguatkuasaan di laut, termasuk pemeriksaan ke atas kapal penangkapan ikan asing, diperluas untuk merangkumi penyebaran Covid-19 melalui pendatang tanpa izin, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata Tentera Laut Diraja Malaysia dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia telah diarahkan untuk bertindak terhadap kapal nelayan asing bagi memastikan tiada warga asing memasuki negara ini secara haram.

“Kerajaan menyedari kebimbangan orang ramai terhadap penguatkuasaan di sepanjang sempadan negara dan ketakutan bahawa mereka yang masuk secara haram boleh membawa virus itu.

“Ini adalah satu lagi langkah yang diambil oleh pihak berkuasa kami untuk menghalang kemungkinan orang asing dan pendatang tanpa izin membawa Covid-19 ke negara ini,” katanya.

Beliau berkata kerajaan telah mengambil tindakan awal untuk menutup semua sempadan kepada warga asing sejak penguatkuasaan perintah kawalan pergerakan (MCO) pada 18 Mac.

“Pihak berkuasa juga mengawasi dekat laluan untuk mencegah orang asing memasuki Malaysia secara haram. 

“Mereka yang didapati memasuki negara ini secara haram akan ditangani dengan teruk,” katanya.

Mengenai perkara lain, Ismail Sabri berkata usaha oleh Wisma Putra untuk membawa pulang rakyat Malaysia yang terkandas di luar negara bergantung kepada peraturan yang dikenakan oleh negara-negara yang mereka ada.

“Beberapa negara juga telah mengenakan sekatan perjalanan dan telah membatalkan penerbangan untuk membendung jangkitan Covid-19.

“Walaupun Wisma Putra sedang berbincang dengan pihak berkuasa di negara-negara di mana rakyat Malaysia terkandas, kita mesti mematuhi peraturan mereka.

“Sekiranya kerajaan dibenarkan memulangkan warganya, individu yang terlibat akan menanggung kos perjalanan pulang ke Malaysia,” katanya.

Mengenai perkara lain, Ismail Sabri berkata polis membuat 1,471 tangkapan pada hari ke-26 MCO, dengan majoriti daripada mereka diminta membayar kompaun RM1,000 itu.

Dia mengatakan bahawa mereka yang ditangkap pada 12 April, 4949 kompaun dikeluarkan, 503 direman dan 19 dibebaskan dengan jaminan.

Kakitangan penguat kuasa juga memeriksa 358,593 kenderaan di 784 sekatan jalan raya di seluruh negara.

“Jumlah penangkapan telah terlambat kerana pihak berkuasa tidak lagi dalam mod nasihat atau amaran,” katanya.

Angka kumulatif penangkapan sejak MCO dikuatkuasakan adalah 8,647 individu dengan 3,105 sebatian yang dikeluarkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here