MCO: Firma undang-undang di zon hijau diberi peluang untuk operasi terhad

KUALA LUMPUR: Firma undang-undang di zon hijau diberi kelonggaran untuk beroperasi sepanjang fasa ketiga perintah kawalan pergerakan (MCO) yang bermula pada hari Rabu (15 April).

Namun, peraturan baru ini hanya berlaku untuk urusan pengiriman dan korporat yang melibatkan sektor yang dibenarkan oleh Kementerian Perdagangan Internasional dan Industri (Miti), dan bukan proses pengadilan.

Garis panduan untuk prosedur operasi standard (SOP), yang diedarkan pada hari Rabu, menyatakan bahawa waktu operasi yang dibenarkan adalah dari pukul 10 pagi hingga 4 petang pada hari Selasa dan Khamis sahaja.

Diterbitkan oleh bahagian urusan undang-undang (BHEUU) Jabatan Perdana Menteri, ia mengatakan firma undang-undang di zon hijau juga diizinkan untuk mengadakan konsultasi satu lawan satu dengan pelanggan dari zon hijau yang sama.

“Pelanggan tidak dibenarkan keluar dari zon jika zon mereka sendiri bukan zon hijau,” katanya.

Ia juga mengatakan bahawa jumlah staf yang dibenarkan bertugas bergantung pada komposisi firma guaman yang dinyatakan dalam permohonannya kepada Miti.

Kehadiran kakitangan di tempat kerja mesti dicatatkan dalam pendaftaran khas dengan kakitangan menulis nama mereka sendiri, nombor MyKad, waktu tiba dan meninggalkan kerja, dan tandatangan.

“Catatan kehadiran ini harus disimpan sekurang-kurangnya enam bulan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here