Perkhidmatan penting diperluas kepada 15

KUALA LUMPUR: Senarai perkhidmatan penting telah diperluas kepada 15 item dari 10 di bawah fasa ketiga perintah kawalan pergerakan (MCO).

Dalam Warta Persekutuan terbaru, dinyatakan bahawa “setiap perkhidmatan, karya atau industri sebagaimana ditentukan oleh menteri setelah berunding dengan pihak berkuasa yang mengatur perkhidmatan, karya atau industri” diizinkan beroperasi di bawah layanan penting.

Sementara itu, empat item telah dibaca ke senarai:

> Pengangkutan melalui darat, air atau udara;

> Perkhidmatan dan usaha pelabuhan, dermaga dan lapangan terbang, termasuk penyimpanan barang, pemuatan barang, pengendalian kargo, perintis, dan penyimpanan atau penumpukan komoditi;

> Pengeluaran, penyulingan, penyimpanan, pembekalan dan pengedaran bahan bakar dan pelincir; dan

> Hotel dan penginapan.

Keempat-empat item tersebut pertama kali disenaraikan di bawah 22 item awal perkhidmatan penting semasa fasa pertama MCO (18-31 Mac).

Walau bagaimanapun, senarai itu menyusut kepada hanya 10 item pada fasa kedua (1-14 April) apabila kerajaan mengumumkan MCO yang lebih ketat.

Senarai baru diterbitkan pada 14 April di bawah Perintah Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Deklarasi Kawasan Tempatan yang Dijangkiti) 2020, dan berkuat kuasa semalam.

Warta yang ditandatangani oleh Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba menyatakan bahawa MCO dilanjutkan sehingga 28 April.

Sekatan pergerakan dalam radius 10km untuk keperluan harian seperti makanan, perubatan dan makanan tambahan masih ada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here